SVAĐA S IVOŠEVIĆEM

Smiju li policajci raditi kao zaštitari u klubovima koje drže sumnjivi likovi? Evo što kažu iz policije

17.11.2023 u 12:05

Bionic
Reading

Nakon što je zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević ovog tjedna izrekao teške optužbe na račun dijela splitske policije, za koju tvrdi da nezakonito obavlja redarske poslove u nekim noćnim klubovima - pa čak i onima iza kojih stoje pripadnici kriminalnih organizacija - za tportal se oglasila Policijska uprava splitsko-dalmatinska tvrdeći da policajci nemaju službeno odobrenje za takve poslove

Oni ne demantiraju eksplicitne Ivoševićeve tvrdnje da njihovi službenici 'redare u fušu', što je činjenica koja se u neslužbenim krugovima smatra notornom, nego tek kažu da se, ako se doista radi o istini, to događa mimo znanja policijskih šefova. Dodajmo da ovakva praksa nije nepoznata ni u ostalim dijelovima Hrvatske.

'Zakonom o policiji je normirano da policijski službenik ne smije obavljati samostalnu gospodarsku ili profesionalnu djelatnost niti obavljati poslove ili pružati usluge pravnoj ili fizičkoj osobi. Iznimno, policijski službenik smije, izvan redovitog radnog vremena i po prethodno pribavljenom pisanom odobrenju glavnog ravnatelja ili osobe koju on za to ovlasti, obavljati samostalno ili kod pravne ili fizičke osobe samo poslove koji ne utječu na zakonito i pravilno obavljanje policijskih poslova', kažu za tportal u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

'Dakle odobrenje ne daje policijska uprava, ali analizom dosadašnje prakse možemo reći da se za ovu vrstu poslova ne daje odobrenje', dodaju iz splitske policije.

Bojan Ivošević ovog tjedna je, nakon što je dobio prekršajni nalog i kaznu od 700 eura zbog navodnog vrijeđanja policajaca, naveo četiri primjera njihova angažmana u noćnim klubovima i premda nije naveo konkretne lokacije, jasno je da se radi o klubovima Central, 305 i La Playa te nedavno zatvorenom Inboxu.

Detalje o njegovim optužbama možete pročitati ovdje.

  • +4
Načelnik splitske policije Slobodan Marendić Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Neposredno nakon toga, jučer, u Splitu je održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić predstavio redovni izvještaj o stanju sigurnosti na području grada, a u poduljoj raspravi, zanimljivo, noćni klubovi i policijski angažman u njima gotovo da nisu spomenuti. O njima je progovorio jedino sam Marendić te je klubove u centru grada 'čiji se rad sada problematizira' označio kao jedan od uzroka narušavanja javnog reda i mira, pa onda i policijskih intervencija u ljetnim mjesecima.

Ozbiljne tvrdnje drugog čovjeka drugog najvećeg hrvatskog grada službenim policijskim stavom ostale su u neslužbenoj sferi, što je i dosad bio slučaj kada je riječ o policijskom 'redarenju' u noćnim klubovima. Posljednji put o tome se raspravljalo u lipnju ove godine, kada je u prepuni klub Central ubačen suzavac i gotovo izazvana tragedija, a sve je navodno bilo motivirano upravo promjenama u kojima su policajci preuzeli redarsku službu tog kluba.

Slučaj do danas nije riješen, a zanimljivo je da je upravo vlasnik tog kluba povezan s investicijom na Gripama, gdje su se proteklih tjedana redali incidenti oko sječe borova i kada je jednom prilikom Ivošević dobacio policajcima da 'nisu normalni' jer pogoduju investitoru, zbog čega je dobio kaznu od 700 eura. On tvrdi da mu se upravo ovaj vlasnik noćnog kluba prije promjene redarske službe ranije žalio na 'policijsko reketarenje'.

Tportal je danas ponovno kontaktirao sa splitskim dogradonačelnikom kako bi, nakon tvrdnje policije da njeni djelatnici nemaju dozvolu za rad u noćnim klubovima, pojasnio stoji li i dalje iza svojih optužbi.

'Radi se o općepoznatoj informaciji u Splitu - nema mlade osobe u gradu koja na ulazu u klubove uz redarsku službu nije vidjela i osobe u civilu koje izigravaju zaštitare, a među njima se znaju naći i policijski službenici. Uostalom, u više izvješća nakon incidentnih situacija spominjalo se 'policijske službenike izvan dužnosti' koji su se tamo našli, a zapravo se radi o ljudima koji na crno obavljaju zaštitarske poslove', kaže Ivošević za tportal.

'Ako u policijskoj upravi kažu da nitko od njih nema odobrenje, onda je jasno da to rade nezakonito', dodaje on.

  • +12
Intervencija policije na Gripama, Bojan Ivošević Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Ivošević smatra da je situaciju potrebno regulirati na državnoj razini tako što bi se izmijenio Zakon o ugostiteljstvu i tako što bi se za noćne klubove - kao i za nogometne klubove za vrijeme službenih utakmica - ovisno o kapacitetu propisalo koliko policajaca trebaju angažirati kako bi se osiguralo poštivanje javnog reda.

'U slučaju da eventualno nastane problem, postojala bi službena osoba koja o tome može posvjedočiti, a policajcima bi se omogućilo da legalno i po službenoj dužnosti zarađuju na ovakvim poslovima, umjesto da su u direktnom i privatnom odnosu s vlasnicima klubova', kaže splitski dogradonačelnik.

Od Ivoševića smo zatražili i komentar na tvrdnju da policajci trenutno nemaju odobrenje za ovu vrstu noćnog rada, odnosno poruku za šefa splitske policije Marendića.

'On osobno svakako ne radi na ulazima u klubove, a njegova je stvar kako će svoje službenike držati pod kontrolom. Nakon što sam vrlo jasno izrekao neke stvari u javnom prostoru, vjerujem da će reagirati.'