AFERA KAMIONI

Smijenjen kazneno prijavljeni tajnik Bačić

03.08.2009 u 14:23

Bionic
Reading

Sudrug Berislava Rončevića u aferi kamioni Ivo Bačić smijenjen je s dužnosti državnog tajnika u MUP-u na zatvorenom dijelu sjednice Vlade RH. Od osnutka hrvatske države, Bačić je najviše rangirani policijski dužnosnik prijavljen za kriminal

Bačić je na funkciju državnog tajnika MUP-a došao s dužnosti pomoćnika zaduženog za financije bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića. Protiv dvojca Rončević -Bačić MUP je prošloga tjedna podigao kaznene prijave zbog sklapanja štetnog ugovora pri kupnji 39 neborbenih vojnih kamiona 2004. godine.

Kaznenu prijavu podio je kriminalistički odjel MUP-a nakon višemjesečne istrage u kojoj su sudjelovali MUP, USKOK I DORH, Vojna sigurnosna agencija (VSOA) i Vojna policija.

Aferu 'kamioni' pokrenuo je u siječnju 2005. predsjednik Stjepan Mesić tijekom predizborne predsjedničke kampanje. Tada je izrazio sumnju u zakonitost nabavke 39 vojnih kamiona izravnom nagodbom. Podsjetimo, početkom 2004. godine MORH je raspisao natječaj za kupnju 76 vozila, za što je trebalo izdvojiti 39 milijuna kuna. MORH nije imao osiguran cijeli taj iznos, pa se time opravdavalo poništavanje natječaja.

Tek se otvaranjem istrage pokazalo da se nije trebalo poništiti natječaj, nego da se moglo zbog nedostatka sredstava samo odustati od neke vrste vozila. No, dvojac Rončević-Bačić koncem godine od svih je ponuđača koji su se javili na natječaj pozvao Eurokamione i od njih izravnom pogodbom za 34,5 milijuna kuna kupio 39 kamiona. Istog dana kada je predsjednik Mesić otvorio aferu kamioni tadašnji ministar obrane Berislav Rončević njegove je izjave ocijenio “tragikomičnim igrokazom jednog predsjedničkog kandidata”.

Bivši ministar obrane Rončević je ugovor vrijedan 34,4 milijuna kuna za 39 kamiona potpisao s tvrtkom Eurokamion u prosincu 2004. Pred saborskim istražnim povjerenstvom kazao da su jedino kamioni tvrtke IVECO odgovarali traženim uvjetima koje je postavio Glavni stožer te da je zbog toga direktno pregovarano s njihovim zastupnikom Eurokamion. Prema medijskim otkrićima, u istrazi je stručnim vještačenjem utvrđeno da to nije istina te da su i kamioni drugog ponuđača (MAN) zadovoljavali traženim uvjetima.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, knjiga ulazaka i izlazaka u zgradu MORH-a pokazala se dragocjenom u dokazivanju da su ministar Rončević i njegov pomoćnik Bačić zlorabili položaj. Obojica su u istrazi tvrdila da se nikome nije pogodovalo, da nisu kontaktirali sa predstavnicima Eurokamiona. Ali policajci su dokazali da su dva dana prije nego je donesena odluka o nabavi kamiona neposrednom pogodbom predstavnici te tvrtke bili na razgovoru kod Rončevićeva pomoćnika Bačića.