desetak primjedbi i žalbi

Smije li stožer donositi ograničavajuće mjere? Ustavni sud o koronavirusu odlučuje za 15-ak dana

04.09.2020 u 07:18

Bionic
Reading

Ustavni sud intenzivno radi na rješavanju predmeta koji se tiču odnosa države prema 'koronavirusu' i prva odluka mogla bi biti objavljena najranije za petnaestak dana, a u svakom slučaju do kraja rujna, piše Večernji list

Prvo će se donijeti odluka o najvećem prijeporu, je li se običnim zakonom moglo ovlastiti Stožer da donosi mjere ili je trebalo primijeniti članak 17. Ustava, pa je o tomu trebala odlučiti dvotrećinska većina u Hrvatskom saboru.

U potonjem slučaju, Stožer više ne bi mogao donositi mjere, a o aktualnima bi trebao odlučiti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom. Ako je netko prekršajno (za kazneni slučaj nismo čuli) osuđen, imao bi pravo tražiti poništenje odluke te povrat novčane kazne.

A moglo bi se postaviti i pitanje naknade štete u poslovanju, i to u roku od šest mjeseci od odluke Ustavnog suda. Kad bi Ustavni sud odlučio u prilog stavu o dvotrećinskoj većini potrebnoj za donošenje protuepidemijskih mjera, Hrvatski sabor bi u tom slučaju, prema mišljenju nekih, odlučivao o svakoj pojedinoj mjeri, a ne bi jednom odlukom postavio okvir za sva moguća ograničenja.

Mala je vjerojatnost da će postojeći režim donošenja mjera biti proglašen neustavnim, osobito imajući u vidu brzinu širenja virusa i, shodno tomu, potrebnu brzinu reagiranja temeljem stručnih procjena, a ne političkih stavova "eksperata opće prakse". No, Ustavni sud će puno skrupulozniji biti kad će potom odlučivati o uravnoteženosti mjera Stožera, vodeći računa o njihovoj razmjernosti i nužnosti, piše Večernji list.