IUSTITIA ET PAX

'Smeta nam Mesićevo negiranje komunističkih zločina'

16.11.2009 u 13:54

Bionic
Reading

Zločini okupatora i njegovih domaćih saveznika ne smiju se zaboraviti i upravo se zbog istih, etičkih i pravnih razloga ne smije sprečavati istraživanje komunističkih zločina, a ni dopustiti monopoliziranje antifašizma od strane njegova brata blizanca komunizma, stoji u izjavi Komisije HBK Iustitia et pax

Povodom dvadesete obljetnice pada Berlinskog zida Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax u osjetila je potrebu podsjetiti na potrebu podsjetiti na dodatno istraživanje, priznavanje i procesuiranje zločina fašizma, nacizma i komunizma, s posebnim naglaskom na ovo posljednje.

Tajnik Komisije Iustitia et pax dr. Goran Črpić podsjetio je da se 'i nakon 64 godine nakon rata i nasilne uspostave komunizma još uvijek taji i skriva i niječe ratne zločine komunističkog totalitarizma, kao i teror tog režima'.

'Nijekanje i nekažnjavanje zločina komunizma stječe tako s vremenom 'pravo građanstva', naglasio je Črpić

Iustitia et pax prozvala je u svojoj izjavi hrvatski Sabor koji se, prema njihovu mišljenju, po pitanju zločina prekasno oglasio Deklaracijom o osudi zločina počinjenih u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, a smeta im i što javni dužnosnici poput predsjednika Stjepana Mesića negiraju te zločine.

'Smeta nam stav svih javnih dužnosnika koji negiraju zločin, ma gdje on bio', kazao je predsjednik Komisije monsinjor Vlado Košić i dodao da se u društvu često naglašava potreba za aktiviranjem antifašizma.

'Osim pojedinaca koji se u uniformama pojavljuju na marginama pojedinih događaja, ne vidim nikog drugog zbog koga bi trebalo pozivati na antifašizam', istaknuo je Košić.

Za komisiju je nedavni Domovinski rat pokazao ono što se dogodilo i u Drugom svjetskom ratu, a to je da su zločini nad Hrvatima ponovo zanijekani, što je nedopustivo. Upitan da prokomentira kako to da su se sve do prije nekoliko godina u javnosti nijekali zločini koje su u Domovinskom ratu počinili Hrvati nad Srbima, Košić je ustvrdio da 'ne zna da je to itko nijekao'.

'To je pitanje percepcije stvari u javnosti i plasmana pojedinih stvari u medijima. Ne smije se sagledavati samo jedan strana', kazao je Košić.

Komisija se na kraju izjave slaže da se zločini okupatora i njegovih domaćih saveznika ne smiju zaboraviti i upravo se zbog istih, etičkih i pravnih razloga ne smije sprečavati istraživanje komunističkih zločina, a niti dopustiti monopoliziranje antifašizma od strane njegova brata blizanca komunizma.