mjere urodile plodom

Smanjio se broj plastičnih vreća u Sjevernom moru

05.04.2018 u 22:38

Bionic
Reading

Broj plastičnih vrećica u moru oko Britanije značajno se smanjio od 2010. kada su europske vlade počele uvoditi mjere protiv njihove upotrebe, objavili su u četvrtak znanstvenici

Postotak ribarskih mreža koje su iz Sjevernog mora izvukle barem jednu vrećicu više je nego dvostruko manji i sada iznosi 16 posto, utvrdili su stručnjaci iz Britanije i Nizozemske.

Prije 2010. taj je postotak bio 40 posto, kaže se u studiji koja je trajala 25 godina.

Nekoliko europskih zemalja, uključujući Irsku, Dansku, Francusku i Britaniju, uvele su 2003. porez na plastične vrećice, što je dovelo do velikog smanjenja njihove upotrebe.

Podaci UN-a govore da osam milijuna tona plastike - boca, vrećica i ostalog otpada završi u oceanima svake godine, što dovodi do uginuća morskih životinja i ugrožavanja zdravlja ljudi.

Znanstvenici su stoga pozvali na oštriju borbu protiv plastičnog otpada, a u prosincu prošle godine gotovo 200 država se dogovorilo oko smanjenja zagađivanja oceana.

"Mjere svih tih država dovele su do toga da se koristi manje vrećica i da ih manje završava u moru. Budemo li više razmišljali o plastici, posebno onoj koju koristimo u svakodnevnom životu, možemo učiniti jako puno", rekao je suautor studije Thomas Maes.