SLIJEDE USTAVNE TUŽBE?

Smanjen PDV za novine, ali samo za one s najmanje 25.000 riječi!

14.06.2013 u 12:11

Bionic
Reading

Sa 70 glasova za, 21 protiv i pet suzdržanih Sabor je izmijenio Zakon o PDV-u, koji je proteklih dana dignuo pravu buru među novinskim izdavačima. Naime, Vlada je predložila da se stopom od pet posto oporezuju 'novine novinskog nakladnika koji ima statut medija, otisnute na papiru, koje izlaze dnevno i kao opće-informativni tisak objavljuju novinarske autorske tekstove u opsegu od najmanje 25.000 riječi u primjerku dnevnog izdanja, osim onih koje u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju'. No, ako se pita oporbu, takva odredba od 25.000 riječi je diskriminirajuća i uperena kontra jednih novina, zbog čega su pokušali urgirati i amandmanima koji su redom odbijani

I HDZ i Hrvatski laburisti tražili su od Vlade da iz zakona izbaci formulacija od 25.000 riječi, no ministar financija Slavko Linić prilikom glasovanja u Saboru glatko je odbio njihove amandmane. Linić je objasnio da je i stopa od 10 posto već velika potpora novinama i časopisima, no da se Vlada suočila s velikom krizom izdavača u dijelu dnevnih novina.

'S obzirom na to ocijenilo se da se može koristiti najniža, socijalna stopa od pet posto da bi pomogla izdavačima u dijelu izdavanja dnevnih novina. Ali isto tako Vlada smatra da moramo imati određenu ekonomsku logiku. Za nas je to bilo da su dnevne novine ogroman posao i da je to nešto što iziskuje ogromne troškove i ugrožava rezultate poslovanja izdavača i Vlada je pokušala reći koje su to novine. Ovo je formulacija koju je Vlada predložila iz razloga što smatra da ta formulacija znači visinu troškova. Jer ta visina troškova izdavača za dnevne novine zaista je veličina redakcija, novina, dopisnika, tekstova, količina tekstova. I tu je Vlada pokušala naći logiku i da samo tim izdavačima ide ta najniža stopa kao potpora s obzirom na ogromne financijske probleme', kazao je Linić

Kregaru kriterij od 25.000 riječi ustavno-pravno upitan

Amandman je nakon rasprave početkom tjedna uložio i nezavisni zastupnik iz SDP-ove kvote Josip Kregar, koji je također tražio izbacivanje kriterija od 25.000 riječi. Međutim, uoči glasovanja amandman je povukao, i to zbog toga što je premijer upozorio da bi, ukoliko se nastavi pritisak, za sve novine mogla ostati stopa od 10 posto.

'Usvajanje amandmana značilo bi štetu za mnogobrojne koji su po prijedlogu zakona dobili porezne povlastice, odnosno oslobođenja. Zbog toga jedina logična konzekvenca toga je povući amandman, što sam učinio', rekao je Kregar.

I dalje je, doduše, uvjeren da će taj kriterij izazivati ustavno-pravne sporove.

'Mislim da je i već najavljeno od niza zainteresiranih da će doći do podizanja tužbe pred Ustavnim sudom, ali mislim da sam u obrazloženju amandmana dao jednu dobru uputu u formulaciji da takvo nešto može samo škoditi predlagaču', rekao je Kregar.

Dodao je Linić da nije bitan prihod, 'nego je bitno da je to bitka za ekonomski položaj izdavača dnevnih novina i da želimo pomoći samo onima koji imaju velike troškove, radi kvalitete tiska'.

Logiku njegovog objašnjenja nije mogla shvatiti HDZ-ova Martina Dalić. 'Osim što sada predlažete da se PDV primjenjuje ovisno o broju riječi, a sada ste u obrazloženju kazali da predlažete razlikovanje stope ovisno i visini troškova. Mislim da to nema veze s pravim razlozima. Ovaj prijedlog temeljen na broju riječi jest prijedlog koji jasno želi ići u korist jednog dijela dnevnih novina, a na štetu drugog dijela dnevnih novina', rekla je Dalić.

Linić je s istim obrazloženjem odbio i isti amandman Hrvatskih laburista.

'Pretpostavljam da nitko tko je predložio ovaj diskriminirajući kriterij od 25.000 riječi ne zna kako posluju 24 sata. Smatram da je to borba jednog novinarskog klana protiv drugog i da se zapravo želi pogodovati ovim drugima. Na sjednici Vlade je i sam premijer rekao da rješenje nije savršeno, ali je razumno. Zašto je razumno? Jer ovime potiče pisanje. To je stvarno vrhunac ironije. Mislim da ćete ovime napraviti to da će se neke dnevne novine ugasiti, a nećete uštedjeti, da će ljudi ostajati bez posla i da će biti manji priljev u državnu blagajnu nego sada. Radi se rabota koja nije dobra', zaključio je Vukšić.
Nakon što je Linić odbio sve amandmane, HDZ je prije glasovanja zatražio i stanku, a na vladajuće je još jednom pokušao utjecati HDZ-ov Ivan Šuker

'Vlada HDZ-a je u trenucima kada su se mediji prvi put našli u krizi smanjila stopu PDV-a sa 22 na 10 posto, ali tada nismo radili nemjerljive kriterije, tada nismo dijelili medije na podobne i nepodobne. Nama nije jasno zašto ova odredba od 25.000 riječi i mislim da će uz tu odredbu ministar morati napisati posebni pravilnik kako, tko, i na koji način će brojiti te riječi i što će se dogoditi ako netko ima 24.985 riječi koje se uklapaju u zakon, a onih 15 riječi se ne uklapa u zakon, hoće li se na taj broj taj dan obračunati stopa pet ili 10 posto. Hoće li riječi brojiti Porezna uprava, Ministarstvo kulture, hoćemo li na svakom prodajnom mjestu ugraditi brojače, pa ćemo naći dežurne građane koji će brojati riječi i konstatirati, možda tražiti i referendum, da taj broj novina nema toliko i toliko riječi', zapitao se Šuker.

Ponovio je da se novine sada dijele na podobne i nepodobne. 'Očito su oni koji su se usudili malo kritički pisati spali u ove nepodobne i kažnjeni su na ovakav način', rekao je Šuker.

Osvrnuo se i na jučerašnju izjavu premijera Zorana Milanovića koji se na sjednici Vlade upitao zašto je PDV na dječje cipelice 25 posto i zašto se ne smanji PDV na većinu hrane i prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj. Šuker je podsjetio da je zajedno sa Željkom Reinerom i HSS-ovim Brankom Hrgom predlagao da se uvede snižena stopa od 10 posto na svježe meso i određene prehrambene namirnice koje su zdrave, no da vladajući to nisu prihvatili.

'Sada Milanović tvrdi da ovdje ne piše što piše. Ovdje piše da smo predlagali da određeni prehrambeni proizvodi budu oporezovani po diferenciranoj stopi. To je najbolji dokaz da oni koji predlažu ove zakone ne znaju što rade', rekao je Šuker.
268016,267856,267381,267210