FBI NEMOĆAN

Službeno zatvorena istraga u slučaju najmisterioznije otmice aviona

14.07.2016 u 13:35

Bionic
Reading

Američki Federalni istražni ured (FBI) ovih je dana nakon 45 godina istrage i službeno okončao slučaj otmice aviona Boeing 727 na letu Portland - Seattle, kada je muškarac koji se predstavio kao D. B. Cooper zatražio 200.000 dolara otkupnine i četiri padobrana. Usred leta otmičaru se gubi svaki trag, a službenim zatvaranjem istrage ovaj je slučaj jedina otmica koja nikada nije riješena

Boeing 727 kompanije Northwest Orient Airlines s ukupno 37 putnika otet je uoči Dana zahvalnosti 24. studenog 1971., a oteo ga je misteriozni sredovječni muškarac koji se predstavio kao D. B. Cooper, a kojeg su putnici opisali kao izuzetno pristojnog muškarac visokog oko 180 centimetara.

 
Otmičar se, naime, obratio stjuardesi tijekom leta te joj je dao papirić na kojem je pisalo kako u torbi ima bombu. Tajnoviti muškarac potom je stjuardesi, kako bi je uvjerio u svoje namjere, pokazao sadržaj torbe u kojoj su se nalazili valjkasti zamotuljci koji su podsjećali na bombe.

Stjuardesa je o prijetnji odmah obavijestila posadu koja je, kako bi se izbjegla panika među putnicima, odlučila poslušati sve zahtjeve fantomskog otmičara.

Muškarac zamaskiran tamnim naočalama zatražio je od posade kontakt s FBI-jem uputivši zahtjev za otkupninom u iznosu nešto većem od milijun dolara, na što su agenti u strahu za živote putnika i posade pristali.

FBI se pokušao osigurati tako što je fotografirao serijske brojeve na svim novčanicama, a kako bi se novcu i otmičaru lakše ušlo u trag. No otmičar je skovao pakleni plan te je, nakon što je posada nakon kratkog slijetanja u Seattleu pokupila traženi novac, od pilota zatražio da krenu prema Nevadi što je kasnije iskoristio za skok padobranom.

Misteriozni D. B. Cooper, naime, iskoristio je krstareću brzinu aviona od 400 kilometra na sat te je s visine od 1.600 metara iskočio i tada mu se, kao i novčanicama, gubi svaki trag.

Devet godina kasnije, dječak Brian Ingram igrajući se pored rijeke Columbia pronašao je izgužvane ostatke novčanica za koje se tek pretpostavlja kako su upravo one koje je na ime otmice dobio Cooper.

O ovoj misteriji i danas kolaju brojne legende, snimljeni su mnogi dokumentarni filmovi koji s pokušali odgonetnuti slučaj, a snimljen je čak i jedan igrani film. No unatoč intenzivnoj istrazi, misterij otmice i identitet otmičara ostao je neriješen, a od ovog tjedna slučaj i službeno zatvoren zbog nedostatka opipljivih dokaza.