tijelo u palovcu

Slučaj 'Škrinja': Smiljani Srnec potvrđeno 15 godina zatvora za ubojstvo sestre, kaznu će izdržavati u Požegi

05.04.2021 u 19:20

Bionic
Reading

Vijeće Vrhovnog suda Hrvatske potvrdilo je prvostupanjsku presudu Smiljani Srnec (46) kojom je 30. lipnja prošle godine osuđena na 15 godina zatvora

Kako Jutarnji list doznaje iz pouzdanih pravosudnih izvora na drugim razinama, Vrhovni sud ovih dana objavit će svoju odluku.

U svojoj će odluci Vrhovni sud napisati zašto smatra da je dokazano da je Smiljana Srnec (46) neutvrđenog dana 2000. godine s najmanje pet udaraca tupim i tvrdim predmetom ubila svoju tada 21-godišnju sestru Jasminu, a da je njezino mrtvo tijelo, kako bi prikrila zločin, sakrila u škrinju za zamrzavanje u obiteljskoj kući u Novoj 29 u Palovcu, u kojoj je ono bilo nepunih 19 godina. Misterij nestanka riješen je nakon nepunih 19 godina, kada je u zimsko popodne 16. veljače 2019. u škrinji otkriveno tijelo.

Nakon što je osuđena na 15 godina, njezin odvjetnik smatrao je da presudu treba ukinuti zbog bitnih povreda odredaba o kaznenom postupku, pa se nije niti raspravljalo o visini kazne. Međutim, Vrhovni sud smatra da je postupak proveden zakonito, da nema proturječja između izreke i obrazloženja presude te je odlučilo da će Smiljana Srnec izdržavati ostatak kazne jer je već više od dvije godine u pritvoru koji joj se u nju uračunava.

Što ih je rukovodilo zaključkom da odbiju sve argumente žalbe njezina branitelja napisane na 77 stranica, znat ćemo ovih dana, kada odluka bude i objavljena, piše Jutarnji list.

Branitelj Smiljane Srnec, odvjetnik Krešimir Golubić, već je bio najavio da će, ako Vrhovni sud odbije njegovu žalbu, pisati i ustavnu tužbu. Ako i tu bude odbijen, spreman je, tvrdi, ići i na sud u Strasbourg.