nesreća ili...?

Slučaj šefa Lukoila samo je jedna u nizu misterioznih smrti ruskih oligarha. Pobrojali smo koliko ih je umrlo pod čudnim okolnostima

01.09.2022 u 17:03

Bionic
Reading

Šef ruskog naftnog giganta Lukoila Ravil Maganov poginuo je u Moskvi nakon što je pao kroz prozor bolnice u glavnom gradu Rusije. Zadnja je to u nizu misterioznih smrti ruskih oligarha i bogataša, od kojih su mnogi vezani i uz Kremlj, ali i ruske energetske divove poput Lukoila i Gazproma

Prva sumnjiva smrt nekog ruskog direktora zabilježena je krajem siječnja ove godine, kada je u selu Leninski pored Sankt Peterburga pronađeno tijelo Leonida Shulmana, šefa prijevoza u tvrtki Gazprom Invest. Istraga je zaključila da se ubio, a pored tijela pronađena je oproštajna poruka.

Samo mjesec kasnije u istom selu pokraj Sankt Peterburga pronađeno je tijelo Aleksandra Tuljakova, visokog dužnosnika u Gazpromu. Uzrok smrti također je bilo samoubojstvo, a pored tijela pronađena je oproštajna poruka.

Samo tri dana kasnije ruski tajkun Mikhail Watford pronađen je obješen u garaži svoje kuće u engleskom Surreyju. Watford, inače rodom iz Ukrajine, obogatio se na nafti i plinu prije nego što je izgradio nekretninsko carstvo u Britaniji. Iako je pronađen obješen, policija je njegov slučaj nazvala 'neobjašnjivim'.

Krajem ožujka policija je u Nižnjem Novgorodu pronašla tijelo ruskog biznismena Vasilija Melnikova. Policija je mrtve našla i njegovu suprugu i dvojicu sinova. Ruski istražitelji vjeruju da je Melnikov ubio svoju obitelj te onda presudio sebi. Melnikov je bio vlasnik MedStoma, velikog ruskog dobavljača lijekova i medicinske opreme.

U travnju su zabilježene smrti još dvojice ruskih bogataša. Sredinom travnja policija je u stanu u Moskvi pronašla tijela bivšeg dopredsjednika Gazprombanke Vladislava Avajeva te njegove supruge i kćeri. Svi troje pronađeni su upucani, a policija tretira slučaj kao dvostruko ubojstvo i samoubojstvo, s obzirom na to da je pištolj pronađen u Avajevljevim rukama.

Igor Volobujev, bivši potpredsjednik Gazprombanke koji je nedavno napustio Rusiju, rekao je za CNN da ne vjeruje da se Avajev ubio. 'Njegov posao bio je baviti se privatnim bankarstvom, znači baviti se VIP klijentima. Bio je zadužen za jako velike količine novca. Dakle je li se ubio? Mislim da nije. Mislim da je znao nešto i da je predstavljao neku vrstu rizika', rekao je Volobujev za CNN.

Samo dan nakon Avajeva i njegove obitelji, u španjolskom ljetovalištu Lloret de Maru pronađeno je tijelo Sergeja Protosenje, bivšeg zamjenika direktora ruske kompanije Novatek, djelomično u vlasništvu Gazproma. Izbodene u njihovoj vili pronađene su njegova supruga i kći dok je Protosenja pronađen u vrtu. Iako španjolska policija ima teoriju da se radi o slučaju obiteljskog nasilja, odnosno da je Protosenja ubio suprugu i kćer te presudio sebi, u to ne vjeruje njegov sin Fedor. 'Volio je moju majku, a posebno moju sestru Mariju. Bila je njegova princeza. Nikada im ne bi mogao nauditi. Ne znam što se dogodilo te noći, ali znam da ih moj tata nije ozlijedio', rekao je Fedor Protosenja, a koji je u vrijeme incidenta bio u obiteljskoj kući u Francuskoj.

Početkom svibnja poginuo je i Andrej Krukovski, direktor skijališta Krasnaja Poljana u blizini Sočija. U skijalište je rado svoje goste pozivao i ruski predsjednik Vladimir Putin. Krukovski je 2. svibnja bio na planinarenju, a poginuo je nakon što je pao s litice.

  • +4
Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

U svibnju je pronađeno tijelo Aleksandera Subotina, bivšeg izvršnog direktora Lukoila. Subotin je pronađen mrtav u podrumu kuće u Mitiščiju, sjeveroistočno od Moskve, nakon što je zatražio savjet 'šamana'. Isprva se sugeriralo da je umro od srčanog udara nakon što mu je na kožu nakapan otrov žabe, no u službenim izvješćima kasnije je navedeno da je podlegao koktelu kokaina i alkohola.

Sredinom lipnja u svojoj dači na imanju blizu Moskve mrtav je pronađen Aleksej Ogarev, bivši visoki dužnosnik Kremlja, diplomat, trgovac oružjem i naftaš. Na njegovu tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja, stoji u službenim izvješćima. Istraga je u tijeku.

Samo tjedan dana kasnije u dači pored Moskve pronađena su tijela telekomunikacijskog mogula Jevgenija Palanta i njegove supruge. Službena verzija kaže da je supruga Olga doznala da je Jevgenij vara i namjerava ostaviti te ga je u ispadu bijesa izbola 14 puta, nakon čega je presudila i sebi. No oni koji poznaju bračni par ne vjeruju u tu verziju događaja.

Početkom srpnja mrtav je u svom stanu u Sankt Peterburgu pronađen i Juri Voronov, šef kompanije za logistiku koja je imala milijunske ugovore s Gazpromom. Voronov je pronađen propucane glave kako pluta u bazenu, a policija vjeruje da iza ubojstva stoje njegovi poslovni partneri.

Ravil Maganov Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY