važno pitanje

Slučaj Navaljni: Pariz i Berlin na različitim stajalištima o ruskom plinu

01.02.2021 u 21:48

Bionic
Reading

Njemačka je u ponedjeljak odbacila poziv Francuske da odustane od projekta izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 s Rusijom, kao odgovor na gušenje prosvjeda potpore oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom. "Savezna vlada nije promijenila svoje temeljno stajalište" o tom pitanju, rekla je novinarima glasnogovornica vlade Martina Fietz, potvrdivši tako da Berlin i dalje podupire taj energetski projekt i da ga ne želi dovoditi u vezu s pritvaranjem glavnog kremaljskog neprijatelja.

Njemačka vlada reagirala je na kritike koje je u ponedjeljak dopodne uputio francuski državni tajnik za europsku politiku Clement Beaune na radiju France Inter, predloživši da se odustane od tog spornog projekta. "Sankcije smo već donijeli, možemo donijeti i druge, ali moramo biti svjesni da to nije dovoljno (...) Mislim da je Sjeverni tok opcija u koju su uprte sve oči", rekao je i dodao da je sada na Nijemcima da učine sljedeći korak.

"To je danas njemačka odluka jer plinovod (dolazi) u Njemačku", rekao je. "Uvijek smo govorili da smo veoma sumnjičavi u vezi s tim projektom", podsjetio je Clement Beaune. Jesu li francuske vlasti u ovakvim okolnostima sklone napuštanju Sjevernog toka 2? Sigurno da jesu", odgovorio je.

Francuska je već izrazila "sumnje" u vezi s projektom i prije slučaja Navaljni. No nikad se tako jasno nije javno očitovala za odustajanje od izgradnje plinovoda koji je pri završetku, a kancelarka Angela Merkel ga smatra strateški važnim.

No to je pitanje sve neugodnije za Berlin kako ruski režim postaje sve krući. "Sjedinjene Države žele spriječiti Sjeverni tok 2 tvrdeći da Europa tako postaje odveć ovisna o Rusiji što se tiče energetske opskrbe i neke ga europske zemlje također odbijaju", priznao je prošlog tjedna kancelaričin glasnogovornik Steffen Seibert.

No "njemačka vlada gleda na projekt kao na gospodarsko pitanje i nikad nije htjela ulaziti u rasprave" koje bi ga mogle kočiti, dodao je. Polemika se zaoštrila nakon trovanja Alekseja Navaljnog - za koje ovaj optužuje predsjednika Vladimira Putina - njegova uhićenja nakon povratka u Rusiju 17. siječnja nakon petomjesečnog liječenja u Njemačkoj i gušenja prosvjeda na kojima se tražilo njegovo oslobađanje iz pritvora.

Europljani usto razmišljaju o novim sankcijama nastavi li Putin progoniti oporbu. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell treba posjetiti Moskvu od 4. do 6. veljače kako bi zatražio puštanje Navaljnog na slobodu.

Početkom prosinca radovi na izgradnji Sjevernog toka, projektu vrijednom 9 milijarda eura, s plinovodom dugim 1200 kilometara koji ide pod morem, nastavljeni su u njemačkim vodama pošto su gotovo godinu dana bili prekinuti zbog američkih sankcija.