PUSIĆ SMIRUJE TENZIJE

'Slučaj Ljubljanske banke nema veze s ratifikacijom'

24.07.2012 u 17:40

Bionic
Reading

Pitanje punomoći hrvatske Vlade s kojom Zagrebačka banka i Privredna banka nastavljaju tužbu protiv Ljubljanske banke nemaju nikakve veze s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, izjavila je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

'To nema nikakve veze s ratifikacijom i to treba riješavati unutar rješavanja pitanja Ljubljanske banke. Ta situacija traje već 19 godina i o tome Hrvatska i Slovenija mogu razgovarati na različite načine. Imenovali smo financijske stručnjake za to pitanje i oni se trebaju pojaviti s prijedlozima. Pitanje ratifikacije pristupnog ugovora vezano je uz udovoljavanje europskim kriterijima i to nema nikakve veze s Ljubljanskom bankom. Mislim da je u hrvatskom interesu, ali barem u istoj mjeri i u slovenskom, misliti na našu zajedničku budućnost u regiji i zajedničku ulogu u pomoći regiji u napredovanju prema europskim standardima. Katkad je dobro pogledati malo dalje u budućnost', izjavila je ministrica Pusić zamoljena da komentira zahtjev slovenske strane.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak za slovensku televiziju da bi hrvatska Vlada trebala povući punomoć iz 1995. i 2001. godine s kojom Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb nastavljaju tužbe pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke u vezi s neisplaćenim depozitima štediša u Ljubljanskoj banci koji su već bili preneseni u javni dug.

Iako su do sada hrvatski sudovi odbijali takve tužbe, Slovenija se pribojava da bi neki od sudskih procesa moga završiti presudom protiv Ljubljanske banke, a u situaciji kada je Hrvatska članica te presude imaju izvršnu snagu u Europskoj uniji.

Ministri Pusić i Erjavec u utorak su se kratko sastali na marginama ministarskog sastanka zemalja članica EU-a.

'Razgovorali smo kratko u prolazu o, po mom mišljenju, racionalnoj potrebi da se razdvoje pitanja napredovanja naše regije, u kojem bi hrvatsko-slovensko partnerstvo bilo dobra stvar, od pitanja Ljubljanske banke. Predložili smo, a slovenska strana prihvatila, da se imenuju dva financijska stručnjaka za to pitanje i sada treba ići tim putem, a vidjet ćemo kako će se to dalje razvijati. Ti stručnjaci su imenovani prije samo tjedan dana i sada bi bilo malo neozbiljno da odustanemo', rekla je ministria Pusić.

Na pitanje da komenitira izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da Hrvatska može pokrenuti pitanje Svete Gere ako Slovenija nastavi inzistirati na bilateralnim pitanjima, ministrica Pusić je rekla da se treba okrenuti rješavanju problema, a ne 'političkom loptanju'.

'Fokus svake ozbiljne vlade okrenut je prema rješavanju problema s kojima se susreće, a ne političko loptanje. Ovo je ozbiljno vrijeme za ozbiljne ljude. Mi zaista moramo riješiti problem i sada se nećemo natezati oko različitih stvari koje kompliciraju situaciju, nego obrnuto pronalaziti rješenje, jedno po jedno, a kao što vidite već smo počeli', rekla je Pusić.