SUKOB INTERESA ILI...?

Slučaj Kerum: Kakva država, takvi zakoni

02.02.2011 u 13:48

Bionic
Reading

Dokaže li se splitskom gradonačelniku Željku Kerumu da je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, slijedi mu strašna kazna – oduzimanje plaće do iznosa od 20 tisuća kuna

Punih devetnaest mjeseci nakon što je izabran za gradonačelnika Splita, Željko Kerum danas će konačno postati jedna od tema saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Premda se u manje od pola njegova mandata

nagomilalo afera i sumnji u pogodovanje vlastitim tvrtkama, premda je u gradskoj upravi i komunalnim tvrtkama zaposlio nekoliko desetaka rođaka, prijatelja i poslovnih suradnika, Kerum će odgovarati tek nakon što je Povjerenstvo službeno primilo jednu anonimnu prijavu. Razlog: prenamijenio je nekoliko parcela u gradskom vlasništvu iz 'javnog dobra' u 'građevinsko zemljište' kako bi mogao izgraditi vlastiti trgovački centar.

Krajem prošle godine splitski gradonačelnik osobno je potpisao službeni dokument u kojemu stoji da je spornih 750 kvadrata 'izuzeto iz opće upotrebe i izgubilo značaj javnog dobra'. U svojoj budućoj namjeni 'privatnog dobra' ovo zemljište postat će dio Kerumovog poslovnog kompleksa u predgrađu Dujmovača, gdje će na 23 tisuće kvadrata niknuti trgovački centar njegove tvrtke Koteks. Novi kompleks dobio je maštovit naziv 'Keri', valjda kao 'mali Kerum'.

Kao što smo već pisali, upravo u ovom slučaju Kerum je već donio jednu odluku kojom sam sebi ide na ruku: u rujnu 2009. godine uputio je dopis Ministarstvu gospodarstva u kojemu tvrdi da je gradnja novog centra na ovoj lokaciji stvar od 'interesa za grad Split', pa tako praktički sam sebi dao suglasnost za gradnju. Nakon što je prenamijenio sporno gradsko zemljište preostaje mu još prodati ga vlastitoj tvrtki, a onda će sam sebi izdati i građevinsku dozvolu. I – posao dovršen.

Kako doznajemo, Povjerenstvo je od splitskog gradonačelnika još ranije zatražilo da mu dostavi materijale o prenamjeni parcela, no on se oglušio i zaradio – opomenu. Ukoliko mu se danas doista utvrdi sukob interesa, prijeti mu strašna kazna – oduzimanje plaće do maksimalnog iznosa od 20 tisuća kuna.

Upravo na Kerumovom primjeru dokazuje se potpuna apsurdnost Zakona o sprječavanju sukoba interesa: njime se, naime, propisuje da se političari moraju povući iz svih tvrtki u kojima imaju više od 0,5 posto vlasništva, ne smiju ih prepustiti na upravljanje članovima svoje obitelji, niti u svom radu smiju pogodovati bračnim i izvanbračnim partnerima te široj rodbini. Kerum čini upravo suprotno: sve tvrtke i dalje u javnosti naziva svojima, javno najavljuje što će 'on graditi', objašnjava zašto gradska uprava daje dozvole za 'njegov hotel Marjan', zašto dopušta promet oko Marjana do 'njegovog restorana na Benama' i zašto smanjuje komunalne naknade baš u zonama gdje on planira graditi hotele, nebodere i stanove.

Upravljanje nad tvrtkama Kerum je, dakako, formalno prenio na odvjetnički ured, no zato je najednom procvjetao biznis njegova 24-godišnjeg nećaka Igora Sapunara, koji je misteriozno došao do kapitala od 75 milijuna eura i njime namjerava graditi 800 stanova za splitske podstanare. Prodavat će ih, naravno, barba Željko, i to preko gradske tvrtke Split gradnja.

Svojoj nevjenčanoj supruzi Fani Horvat, pak, Kerum je pogodovao tako što je iz gradskog proračuna bespotrebno platio geodetsku podlogu kao pripremu za kontroverznu gradnju unutar park šume Marjan, a neslužbene najave govore da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas barem spomenuti i ovaj slučaj – vjerojatno će od splitskog gradonačelnika zatražiti da im, eto, 'dostavi dokumentaciju'.

Kakav je Kerumov odgovor na sve optužbe – teško je razabrati iz njegovih konfuznih izjava. Najnovija, teško prepričljiva predstava dogodila se u utorak navečer u HTV-ovom trećem 'Dnevniku', kada se splitski gradonačelnik u eteru sučelio s predstavnikom građanske inicijative 'Za Marjan' Vjekom Santrićem. Komunikacija s gradonačelnikom drugog grada u Hrvatskoj izgleda otprilike ovako:

- Je li Grad Split smio platiti geodetsku podlogu za privatnu investiciju Fani Horvat?

- To je neozbiljno, nekorektno i nepošteno, to su insinuacije i izmišljotine. Nije narod blesav.

- Treba li zaustaviti gradnju na Marjanu?

- Ovo je poziv na bojkot i linč, ova gradnja nije nešto loše nego nešto što je dobro.

- Ako tvrdite da na Marjanu nedostaje toaleta, zašto ih sam grad ne izgradi?

- Gospoda koja prosvjeduju imaju neku svoju opciju, neka čekaju izbore. Mogli ste tako zvati i babu Mandu koja prodaje pome na pazaru i pitati je za mišljenje. Mi radimo sve po zakonu.

Eto, kakva država, takvi zakoni.