MITO OD STOTINA KUNA DO TISUĆA EURA

Slučaj Gruntovec - 22 službenika gruntovnica u Zagrebu i Zaprešiću

21.11.2014 u 17:15

Bionic
Reading

Članovi skupine kojoj su mediji nadjenuli ime 'Gruntovčani' uhićeni su krajem prosinca 2007, suđenje je počelo u svibnju 2009, a osuđeni su u prosincu 2010, kada su svi članovi skupine, njih 22, osuđeni za primanje mita od nekoliko stotina kuna do nekoliko tisuća eura

Optužnica je teretila 22 osobe za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava, a sud je većinu nepravomoćnom presudom kaznio uvjetnim kaznama zatvora, uglavnom od šest do 21 mjeseca zatvora.

Najveću neuvjetnu zatvorsku kaznu dobila je Jasenka Šili, a osuđena je na zatvorsku kaznu u trajanju od godine dana i devet mjeseci, mora vratiti 2.500 eura te 21.700 nezakonito 'zarađenih' kuna te dvije godine nakon pravomoćne presude neće moći raditi kao državni službenik.

Vrhovni sud o ovom je slučaju odlučivao 2013, a na koncu su kazne za osuđene i povećane. Dino Marjanović osuđen je na ukupno 15 mjeseci zatvora, što je za četiri mjeseca stroža kazna od one koju mu je krajem 2010. izreklo vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sucem Ivanom Turudićem.

Jadranka Šili, referentica gruntovnice, dobila je tri godine zatvora, umjesto godine i devet mjeseci. Damiru Bijelčiću dosuđene su dvije i pol godine zatvora, dvostruko više nego što je dobio prvostupanjskom presudom. Tomislav Pajtler osuđen je na 10 mjeseci zatvora, četiri mjeseca više nego u nepravomoćnoj presudi...