GLAS RAZUMA VS. HDZ

Slučaj dr. Horvata: Atak na slobodu izražavanja ili govor mržnje

19.12.2014 u 15:39

Bionic
Reading

Slobode govora nema ako ona ne podrazumijeva slobodu govoriti i ono što se ne sviđa onima kojima je govor upućen, odnosno onima na koje se govor odnosi, poručili su aktivisti za sekularnu Hrvatsku iz Glasa razuma povodom slučaja liječnika Nenada Horvata koji je bi prisiljen odstupiti s mjesta voditelja Odsjeka za psihijatriju varaždinske bolnice, jer je pobunjene branitelje iz Savske ulice na svom facebook-profilu nazvao klerofašistima vidjevši ih odjevene u crne majice s velikim bijelim križevima na prsima kad su prosvjedno marširali Zagrebom upozoravajući na problem suicida među tom populacijom. HDZ pak za Horvatov 'govor mržnje prema braniteljima' optužuje predsjednika Ivu Josipovića gurajući ovaj slučaj kao temu izborne kampanje

Iz Glasa razuma istaknuli su da je dr. Horvat posvetio godine liječenju branitelja oboljelih od PTSP-a i da čak ni oni koji su se našli uvrijeđeni njegovim komentarom nemaju o njemu i njegovom radu loše mišljenje. Naprotiv, javno ga hvale kao stručnjaka. Upozoravaju u svom priopćenju da bi stoga nakon njegove ostavke mnogi branitelji mogli ostati bez kvalitetne zdravstvene skrbi.

‘No to prosvjednicima i nije bitno. Njima je bitno zastrašiti i ušutkati svakoga tko se s njima ne slaže i tko ih se usuđuje kritizirati’, ističu.

Također podsjećaju na prijetnje iz braniteljskih redova kada su prizivali krvavi Božić, a nadležne institucije ih nisu pozivale na red ili ispitivale ozbiljnost njihovih prijetnji. Osim toga, nitko ih na red ne poziva ni kada protupravno dva mjeseca kampiraju i lože vatru u centru grada i onemogućuju normalan život građana, no čim se spomene domoljublje i klerofašizam, uključi se alarm i slijede sankcije, upozoravaju iz Glasa razuma.

‘Kako vidimo, neistomišljenike je dopušteno javno nazivati 'kurvinim sinovima' te prijetiti njima i članovima njihovih obitelji, ali samo ako to čine pripadnici pravovjerne i privilegirane društvene skupine. Prijetnje dr. Horvatu koje su dovele do njegove ostavke zbog stava koji je izrekao kao čovjek, građanin i stručnjak predstavljaju nastavak tihe pasivizacije i širenja straha u sve pore društva. Za očekivati je da će sad i brojni drugi građani pribjeći samocenzuri u strahu za vlastitu egzistenciju’, smatraju sekularisti.

Pozivaju građane da je krajnje vrijeme da prestanu šutke pristajati na svakovrsno nasilje kojemu su izloženi već godinama. Ne smijemo, dodaju, dopustiti da se vrate vremena u kojima se hrvatskim građanima određivalo što smiju misliti i govoriti. ‘Onoga dana kada više nećemo moći bez straha javno izraziti svoje mišljenje, bez obzira koliko nepopularno ili pogrešno ono bilo, više nećemo biti slobodni ljudi. Taj dan nije daleko, a za neke je, kako vidimo, već i došao’, ocijenili su.

Osobe koje javno prosvjeduju i javno postavljaju zahtjeve same su odabrale javnu arenu za svoju političku borbu i dužne su, kada već zahtijevaju da ih se čuje, saslušati što drugi misle o njima, poručuju iz Glasa razuma.

Naglašavaju da u slobodnoj zemlji ne smije i ne može biti svetih krava, a oni koji su pokrenuli hajku na dr. Horvata misle da su upravo prosvjednici iz Savske te svete krave.

'Ako prosvjednici iz Savske nisu klerofašisti, kakvima ih je nazvao dr. Horvat, sami su se itekako potrudili da ostave takav dojam. Time je u prvom redu doprinijela i njihova kostimografija crnih toga s bijelim križevima, kao i eksplicitna podrška Katoličke Crkve, čija je osuda, dakako, izostala kada je dr. Horvat dobio brojne prijetnje smrću i kada ga se javno nazvalo kurvinim sinom', zaključuju iz Glasa razuma.
Na koncu demantiraju informacija koja se pojavila u javnosti i prema kojoj je dr. Horvat član ove udruge.

'Informacija, nažalost nije točna. Premda bi nam bila čast kada bi dr. Horvat bio naš član, on to nije niti je ikada bio. Imajući sve ovo u vidu, Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku izražava svoju solidarnost s dr. Horvatom te poziva građane da podrže pravo svih na legalan prosvjed, kao i pravo svih da se s prosvjedom ne slažu te ga, ako žele, i kritiziraju', naglasili su.

Slučaj doktora Horvata ušao u predsjedničku kampanju!

Na HDZ-ovoj internetskoj stranici Andrej Rora uredio je i objavio priopćenje varaždinske (županijske) Zajednice branitelja HDZ-a 'Gojko Šušak' u kojem je facebook-istup dr. Horvata - koji ocjenjuju skandaloznim - stavljen u kontekst predsjedničkih izbora pa je zbog varaždinskog psihijatra napadnut i Ivo Josipović.

'Dosadašnji predsjednik Ivo Josipović opet je pokazao svoje pravo lice. Voditelj Odjela za psihijatriju varaždinske Opće bolnice dr. Nenad Horvat, njegov bliski prijatelj, uvredljivim je porukama punim govora mržnje danima obasipao stopostotne invalide i branitelje Domovinskog rata putem društvenih mreža. Iako u prisnim odnosima s Horvatom, Josipović se ni riječju nije distancirao od njegovih, blago rečeno, verbalnih izgreda', stoji u priopćenju.

U HDZ-u smatraju da Josipović i Milanović šutke podržaju mržnju, a tome u prilog navode i izostanak njihove reakcije na slučaj Marka Rakara, za kojeg navode da je 'ponajvažniji član Josipovićeva stožera', koji je, tvrde dalje, 'na facebook-profilu izjednačio branitelje - koji već dva mjeseca mirno prosvjeduju - s pripadnicima Ku Klux Klana'.

'Josipovićeva reakcija - nula bodova. Rakar mu i dalje vodi digitalnu kampanju. Prisjetimo se i donedavno najbližega Josipovićeva savjetnika Dejan Jovića, pa je svima već jasno da Milanovićev kandidat dijeli njihova politička stajališta. Štoviše, zbog tih stajališta ih je i bio izabrao za najtješnje suradnike!' ističu u HDZ-u.

Predsjednik varaždinske (županijske) Zajednice branitelja HDZ-a 'Gojko Šušak' stožerni brigadir Željko Dvekar stoga je, piše u HDZ-ovu priopćenju, 'oštro reagirao na Horvatove besramne (javne) čine, ali i znakovitu šutnju Milanovićeva kandidata.

'Uputio je priopćenje o činjenici da Josipovića podržava čovjek koji je na svom fejsu napisao; citat: 'Da je četrdeset peta malo dulje trajala, devedesete se nikad ne bi dogodile'! Dvekar - zapovjednik slavne 7. gardijske brigade, legendarnih Puma - zapitao se u ime Zajednice branitelja je li to taj 'pravi put' koji proklamira Josipović!' stoji u tekstu na stranicama HDZ-a.