sedam imena

Slovensko izborno povjerenstvo objavilo konačnu listu predsjedničkih kandidata

04.10.2022 u 14:07

Bionic
Reading

Slovensko državno izborno povjerenstvo objavilo je u utorak konačnu listu predsjedničkih kandidata koji će se 23. listopada natjecati na predsjedničkim izborima u toj zemlji

Povjerenstvo je objavilo popis imena sedam kandidata onako kako će po redoslijedu biti navedeni na glasačkim listićima. Izborno povjerenstvo već je potvrdilo njihove kandidature, objavila je slovenska novinska agencija STA.

Prethodno je u ponedjeljak, posljednjeg dana isteka roka za moguće povlačenje kandidature, svoju kandidaturu povukao glazbenik Gregor Bezenšek, koji je naveo da je u posljednje vrijeme bio podvrgnut "iznimnim pritiscima, neprijateljskim porukama i prijetnjama".

Slovenski birači na izborima će birati između sedam kandidata. To su zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj, gradonačelnik Kočevja i kandidat zelene stranke Vesna Vladimir Prebilič, bivši šef diplomacije i zastupnik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar, neovisna kandidatkinja i odvjetnica Nataša Pirc Musar, zastupnik Ljevice Miho Kordiš, eurozastupnik i zajednički kandidat vladajućih Socijalnih demokrata i Pokreta slobode Milan Brglez te kandidatkinja populističke stranke Resni.ca Sabina Senčar.

Slovenski glasači će na izborima 23. listopada sedmi put u povijesti samostalne države birati predsjednika republike. Ako bude potreban drugi krug, on će se održati 13. studenog.

Pobjednik predsjedničkih izbora bit će peti po redu predsjednik u povijesti samostalne Slovenije. Aktualni predsjednik Borut Pahor i prvi predsjednik Milan Kučan uspjeli su osvojiti svaki po dva petogodišnja mandata na čelu države, koliko se po ustavu može obnašati ta dužnost.

Predsjednik Republike jedina je dužnost na državnoj razini koju neposredno biraju birači na općim i tajnim izborima

Prema nedavnim ispitivanjima javnog mnijenja najviše glasova u prvom i drugom krugu mogao bi dobiti zastupnik SDS-a Anže Logar, a dobre izglede za uspjeh imaju i odvjetnica Nataša Pirc Musar te europarlamentarac Milan Brglez, pokazalo je istraživanje agencije Ninamedia provedeno za listove Dnevnik i Večer.