glazbenik odustao

Jedan od kandidata u utrci za slovenskog predsjednika povukao kandidaturu

03.10.2022 u 14:14

Bionic
Reading

Glazbenik Gregor Bezenšek, koji se kandidirao na skorim slovenskim predsjedničkim izborima, povukao je u ponedjeljak svoju kandidaturu

Bezenšek, koji je u rujnu prvi podnio kandidaturu za izbore zakazane za 23. listopada, kazao je na konferenciji za medije kako je u posljednje vrijeme zbog toga bio izložen ""iznimnim pritiscima, neprijateljskim porukama i prijetnjama", prenosi slovenska novinska agencija STA.

Ne navodeći detalje Bezenšek je kazao da se protivi svakom govoru mržnje i bilo kakvoj agresiji, dok je njegov izborni stožer potvrdio da su prijetnje išle i u smjeru fizičkog nasilja te da će poduzeti mjere pri službenim institucijama.

Državno izborno povjerenstvo već je bilo potvrdilo kandidaturu Bezenšeka, kojeg je kao neovisnog kandidata podržalo 5673 birača, no sada je odlučio povući svoju suglasnost. Prema navodima povjerenstva ovo je prvi slučaj da kandidat povuče suglasnost na već potvrđenu kandidaturu.

Rok za povlačenje suglasnosti na kandidature za predsjednika istječe danas.

Nakon povlačenja Bezenšeka iz predsjedničke utrke preostalo je sedam kandidata, a to su zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj, gradonačelnika Kočevja i kandidat zelene stranke Vesna Vladimir Prebilič, zastupnik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar, odvjetnica Nataša Pirc Musar, zastupnik stranke Ljevica Miho Kordiš, europarlamentarac i zajednički kandidat Socijalnih demokrata i Pokreta slobode, Milan Brglez te kandidatkinja stranke Resni.ca Sabina Senčar.

Očekuje se da će ih izborno povjerenstvo u utorak i službeno potvrditi nakon isteka današnjeg roka za povlačenje kandidatura.