KAO ŽRTVE RATNOG NASILJA

Slovenski vojnici Trećeg rajha stekli pravo na rentu

06.01.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Slovenci koji su za vrijeme drugog svjetskog rata bili prisilno mobilizirani u njemačku vojsku od srijede imaju pravo na podnošenje zahtjeva za isplatu doživotne rente od 2,03 eura za svaki mjesec koji su proveli u njemačkoj odori, objavila je udruga prisilno mobiliziranih koja se bavi zaštitom interesa svojih članova

Prema različitim podacima, Nijemci su na teritoriju današnje Slovenije koji je u II. svjetskom ratu bio anektiran Trećem rajhu mobilizirali od 100 do 150 tisuća Slovenaca, od čega dvije trećine u redovne postrojbe Wehrmachta, a ostatak u različite pomoćne vojne organizacije.

Udruga prisilno mobiliziranih računa da ih je na životu još oko 3500. Nakon prijave na općinama i sređivanja dokumentacije, njima bi se u drugoj polovici godine počele isplaćivati doživotne rente u iznosu koji ovisi o vremenu koje su proveli u njemačkim jedinicama.

Udruge prisilno mobiliziranih počele su se osnivati 1991. godine jer onima koji su za vrijeme rata nosili njemačku uniformu u vrijeme bivše Jugoslavije nije bio priznat status ratne žrtve, a status ratnog invalida nisu mogli steći niti invalidi. Računa se da je oko 15.000 prisilno mobiliziranih, većinom iz sjeveroistočnih dijelova Slovenije, za vrijeme rata poginulo na njemačkoj strani, a isto toliko bilo ranjeno.

Nijemci su mobilizaciju u Sloveniji vršili od 1942. do 1944. godine, a prisilno mobilizirani svoj su status "žrtve ratnog nasilja" stekli zakonom 1995. godine, ali za razliku od drugih kategorija žrtava tada nisu dobili pravo na rentu. To je omogućeno tek lanjskim izmjenama zakona o žrtvama ratnog nasilja, osim u slučajevima ako su u njemačkoj vojsci stekli čin ili se učlanili u nacističku stranku.

Još uvijek je otvoreno pitanje slovenskih domobrana koji su za vrijeme rata djelovali u talijanskoj okupacijskoj zoni jer njima nije priznat status ratnih žrtava nego se smatraju suradnicima okupatora.