podrška iz susjedstva

Slovenski sindikati podržali inicijativu hrvatskih sindikata "67 je previše"

29.04.2019 u 13:23

Bionic
Reading

Savez slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) podržao je u ponedjeljak inicijativu hrvatskih sindikata "67 je previše" kojom prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma protiv produljenja dobi za odlazak u starosnu mirovinu na 67 godina.

Predsjednica ZSSS-a Lidija Jerkič podsjetila je tijekom tradicionalnog susreta sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) da su slovenski sindikati 2011. referendumom spriječili provedbu zakona kojim se u Sloveniji namjeravalo produljiti životnu dob za odlazak u starosnu mirovinu.

ZSSS je tada u prva dva dana prikupio više od polovice potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, na kojem je više od 70 posto građana podržalo sindikalne zahtjeve, rekla je Jerkič novinarima.

Čelnica najveće slovenske sindikalne središnjice poručila je kako sindikati trebaju pokazati da su se sposobni organizirati kada zastupnici u parlamentu ne slušaju građane.

Slovenski sindikalci dali su potporu hrvatskima na tradicionalnom susretu SSSH-a i ZSSS-a u povodu Praznika rada "Sindikati bez granica", koji je ove godine održan u središtu Samobora kod sindikalnog štanda za prikupljanje potpisa.

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel podsjetio je kako je sindikalna inicijativa "67 je previše", koju su uz SSSH pokrenuli Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, organizirala prikupljanje potpisa za referendum kako bi izmijenila uvjete iz mirovinskih zakona koji su doneseni krajem prošle godine.

"Demokracija je pravo građana da i oni odlučuju o svoj sudbini, a ne samo da biraju one koji će odlučivati o njihovoj sudbini. Oni koje su odabrali hrvatski građani žele da hrvatski radnici idu u starosnu mirovinu 2033. sa 67 godina starosti, što je u Hrvatskoj danas nemoguće, a bit će nemoguće i 2033. godine", rekao je Novosel.