baltimore

Američki liječnici prvi transplatirali bubreg jednog HIV pozitivnog pacijenta drugom

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.03.2019 07:06
  • Objavljeno 29.03.2019 u 07:06
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Američki liječnici napravili su prvu transplataciju bubrega u povijesti, pri kojoj su i donor i primatelj doniranog organa bile HIV pozitivne osobe, a zahvat je napravljen u klinici Johns Hopkins u Baltimoreu

Prije je smatrano da HIV pozitivne osobe ne smiju donirati bubreg, jer za njih postoji prevelik rizik od razvoja bolesti na preostalom bubregu. No, nova generacija lijekova kojima se HIV pozitivne osobe liječe smatraju se sigurnima što se tiče mogućih nuspojava od bubrežnih oboljenja.

Transplatacija je obavljena u ponedjeljak, a 35-godišnja donorica Nina Martinez iz Atlante, novinarima je rekla da se 'osjeća dobro'. Rekla je kako je inspiraciju za odluku o donaciji bubrega pronašla u epizodi TV serije "Gray's Anatomy".

'Znala sam da sam ja ta na koju su čekali. Svima koji razmišljaju da krenu istim putem, poručujem da je izvedivo. Upravo sam vam pokazala kako i vrlo sam znatiželjna da vidim tko će me slijediti', izjavila je donorica.

Osoba kojoj je Martinez donirala bubreg odlučila je ostati anonimna, a dr. Christine Durand, profesorica medicine i onkologije na Johns Hopkins klinici, izjavila je da se pacijentica 'prekrasno oporavlja' te dodala kako se ovom operacijom 'javnost tjera na drugačiji pogled na HIV'.

Ova operacija je još jedan veliki korak naprijed u procesu liječenja HIV pozitivnih osoba. Naime, početkom ožujka u Velikoj Britaniji jedan je pacijent nakon transplatacije koštane srži prestao biti HIV pozitivan na pretragama koje su uslijedile. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) HIV je još uvijek jedna od najvećih prijetnji za zdravlje čovječanstva, s oko 37 milijuna ljudi zaraženih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!