prodavali po gradilištima

Slovenski kriminalci sredstvo protiv korozije pretvarali u dizel

13.12.2018 u 16:31

Bionic
Reading

U operaciji koja je trajala više mjeseci slovenska je policija otkrila kriminalnu skupinu koja je u Slovačkoj na veliko kupovala antikorozivno sredstvo, a onda ga na području Maribora pretvarala u pogonsko gorivo i izvozila u Italiju, iznio je u čletvrtak na konferenciji za novinare šef mariborske kriminalističke policije Robert Munda.

Antikorozivna sredstva koja za razliku od goriva ne podliježu plaćanju trošarine kupovali su u Slovačkoj od mađarske tvrtke, cisternama ga dovozili u Sloveniju, gdje su ga pretvarali u pogonsko gorivo dodavanjem biodizela, a onda su ga kao gorivo prodavali u Italiji na crnom tržištu, kazao je Munda.

Sedamnaest osoba koje su nakon što su pretraženi njihovi stanovi i poslovni prostori privedene u utorak sumnjiči se za udruživanje u kriminalnu skupinu s ciljem pranja novca, utaje PDV-a i krivotvorenje poslovne dokumentacije, a otkriveni su uz pomoć porezne uprave.

Prema izvidima slovenskih kriminalista, osumnjičeni u Italiji takvo gorivo nisu legalno prodavali nego su ga nosili na gradilišta, gdje su ga pretakali u radne strojeve. "Ne vjerujemo da se je takvo gorivo našlo u rezervoarima slovenskih automobila i nemamo podataka da se je prodavalo na benzinskim crpkama u Sloveniji", kazao je Munda. Ukoliko budu osuđeni osumnjičenima prijeti od tri do 12 godina zatvora koliko je predviđeno za udruživanje u kriminalnu skupinu s ciljem porezne utaje.