PRIJETI MU TRI GODINE ZATVORA

Slovenski 'Abu Bakr' sam se prijavio policiji, nije terorist

30.03.2016 u 14:13

Bionic
Reading

Snimke na Youtubeu kojima je Sloveniji, osobiti njenoj vojsci, prijetio korisnik koji je uzeo naziv 'Abu Bakr' ne predstavljaju terorističku ugrozu, a otkriveno je da se radilo o neslanoj šali 28-godišnjaka iz Maribora, potvrdila je u srijedu slovenska policija koja je zadnjih dana o tome provodila istragu

Dvadesetosmogodišnji Mariborčanin sam se je prijavio, izrazio žaljenje i objasnio da je snimkama želio uznemiriti korisnike i izazvati negativne reakcije u društvu, navela je policija u izjavi za javnost.

Zbog neslane šale Mariborčanin će biti kazneno prijavljen, potvrdila je policija, ali ne zbog terorizma, nego zbog uznemiravanja javnosti, a po zakonskoj odredbi može izreći kazna do tri godine zatvora.

Snimke na kojima se vidi nekoliko vojarni u zapadnom dijelu Slovenije, zatim zgrade u Ljubljani u kojima su vlada, predsjedništvo i parlament, na snimkama su prikazani uz arapsku glazbu kojima svoje snimke znaju popratiti terorističke skupine, uz upozorenje da je "sada došao red na Ljubljanu i Maribor" i da Slovenija nema dobru zaštitu svoje malobrojne vojske iako je članica EU-a i NATO saveza.

Osim toga, mariborski 'Abu Bakr' objavio je i fotografije najistaknutijih slovenskih političara, uključivši premijera i predsjednika države, sugerirajući da nemaju potrebno osiguranje i zaštitu.

Abu Bakr, zvani 'al Sidik', muslimanski je kalif iz sedmog stoljeća i jedan od najbližih pratitelja proroka Muhameda, no po njemu je svoj ratni nadimak uzeo i Abu Bakr al Bagdadi, vođa terorističke Islamske države (IS).