OD POHVALA DO POKUDA

Slovenske stranke podijeljene o deblokadi

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.09.2009 20:01
  • Objavljeno 11.09.2009 u 19:56
Samuel Žbogar, Zmago Jelinčič i Borut Pahor

Samuel Žbogar, Zmago Jelinčič i Borut Pahor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Zaplatil / Delo

Slovenske političke stranke brzo su u petak reagirale na dogovor hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU i pregovora o rješenju graničnog prijepora, a ocjene sežu od pohvala do pokuda

Parlamentarna stranka 'Zares', dio vladajuće koalicije, smatra da je to 'pozitivan korak prema uređenju odnosa' dviju zemalja. Stranka izvrsnim uspjehom smatra hrvatsko stajalište koje je Kosor iznijela u pismu švedskom predsjedništvu Europske unije.

Liberalna demokracija Slovenije (LDS), također jedna od vladajućih stranaka, pozdravlja obećanje hrvatske premijerke da se rješenje za utvrđivanje granice nastavlja tražiti odmah i s punim intenzitetom. Jelko Kacin, koji je i europski parlamentarni zastupnik, čestitao je Kosor na 'političkoj hrabrosti' jer je došla u Ljubljanu. Ministar pravosuđa Aleš Zalar smatra bitnim da je sačuvan koncept koji je zagovarala Europska komisija i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Tuerk zadovoljan

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk pozdravio je dogovor što su ga upetak postigli predsjednik slovenske vlade Borut Pahor i predsjednicahrvatske vlade Jadranka Kosor, nazvavši ga korakom u pravom smjeru

'Ocjenjujemda je to korak u pravom smjeru koji će omogućiti da Hrvatska nastavisvoj put prema članstvu u Europskoj uniji, a da u budućnosti buderiješeno i granično pitanje", rekao je slovenski predsjednik zaslovenski radio.

Tuerk je ocijenio da su formulacije u pismu predsjednice hrvatske vlade švedskom predsjedništvu Europske unije vrlo dobre.


LDS je podupirao bilateralno dogovaranje između država, posredovanje i mogući arbitražni sporazum. Vladajući socijaldemokrati (SD) premijera Boruta Pahora su, kao parlamentarna stranka, pozdravili današnji dogovor Kosor-Pahor. Potpredsjednica odbora za vanjsku politiku Janja Klasinc ocijenila je da je 'pobijedio dijalog' i da je 'bilo dobro što su se države odlučile za tihu diplomaciju'.

Oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše smatra da u susretu Kosor i Pahora nije bilo nikakva povijesnog pomaka, nego se vratilo na stara i poznata pitanja. Bivši ministar vanjskih poslova Dimitrije Rupel iz SDS-a istaknuo je da se 'dvije strane vraćaju starim pitanjima u kojima do sada pomak nije bio moguć'. Susret je, međutim, ocijenio pozitivnim korakom i za gospodarstvo i za građane.

'Slovenija današnjim dogovorom predsjednika dviju vlada nije učinila baš ništa. Držim da je za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora trebalo uvjetovati da se Hrvatska makne sa zauzetoga slovenskog teritorija i vrati na stanje od 25. lipnja 1991.', rekao je predsjednik oporbene Slovenske narodne stranke (SLS) Radovan Žerjav.

SLS će, poručio je, zbog 'očitih vladinih napora da se Hrvatskoj što prije omogući uključenje u EU, a da se prije toga Hrvatska ne povuče sa zauzetog dijela slovenskog kopna i mora, početi prikupljati potpise za održavanje referenduma jer Sloveniji prijeti velika opasnost da izgubi teritorijalni doticaj s međunarodnim vodama'.

Vođa Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič kazao je da je Pahorova vlada danas izdala Sloveniju i sve slovenske državljane.'Cijela slovenska vlada pokazala je potpuno nepoznavanje slovenske povijesti i lako bismo ju mogli staviti na iste stranice povijesnih knjiga na kojima se nalaze i ostali izdajice slovenskog naroda, oni isti koji su se u ljeto 1941. u Rimu poklonili Mussoliniju i koji su do kraja rata služili okupatoru', rekao je Jelinčič.

'Tiha diplomacija, koja je po zakonu o vanjskim odnosima protuzakonita i protuustavna, donijela je odluku bez odobrenja Državnog zbora (parlamenta)', zaključio je Jelinčič. Populistička udruga bivšeg predsjednika Slovenske pučke stranke SLS Marjana Podobnika Zavod '25. lipnja' današnji je dogovor nazvao 'kapitulacijom Slovenije' jer je Ljubljana spremna ukinuti blokadu a da se Hrvatska prije toga ne povuče za 'zaposjednuta slovenskog teritorija'.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk pozdravio je dogovor što su ga u petak postigli predsjednik slovenske vlade Borut Pahor i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, nazvavši ga korakom u pravom smjeru

'Ocjenjujem da je to korak u pravom smjeru koji će omogućiti da Hrvatska nastavi svoj put prema članstvu u Europskoj uniji, a da u budućnosti bude riješeno i granično pitanje", rekao je slovenski predsjednik za slovenski radio.
Tuerk je ocijenio da su formulacije u pismu predsjednice hrvatske vlade švedskom predsjedništvu Europske unije vrlo dobre.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi