ERJAVEC KUHA, CERAR SMIRUJE

Slovenska vladajuća koalicija na rubu pucanja zbog Hrvatske

19.07.2017 u 15:34

Bionic
Reading

Nakon što je slovenska policija priopćila kako kontrolira pomorsku granicu s Hrvatskom na isti način kao i prije nedavne arbitražne presude te kako nisu zabilježeni nikakvi incidenti, šef slovenske diplomacije Karl Erjavec u ponedjeljak je upozorio kako je od odluke arbitražne komisije od 29. lipnja hrvatska strana počinila čak 52 pogranična incidenta, što je izazvalo negodovanje koalicijskih partnera koji su šefu slovenske Stranke umirovljenika poručili da smiri strasti

Kako javlja slovenska državna televizija, ministar vanjskih poslova Erjavec upozorio je kako je od odluke arbitražne komisije o novom razgraničenju od 29. lipnja ove godine hrvatska strana u čak 52 slučaja izazvala pogranični incident, dodajući kako je time narušen suverenitet Slovenije i Schengena.

Erjavec je, pritom, naglasio kako slovenska koalicijska vlada hitno treba raspraviti 'jednostrane hrvatske poteze' te kako će o svemu obavijestiti Europsku komisiju.

Na Erjavčeve najave oglasio se i predsjednik slovenskih Socijaldemokrata (SD) Dejan Židan, čija stranka zajedno s Erjavčevim 'umirovljenicima' i Strankom modernog centra premijera Mire Cerara čini vladajuću koaliciju.

Židan je poručio Erjavcu kako su njegova upozorenja 'dobronamjerna', ali kako će se o navodnim hrvatskim incidentima raspraviti na koalicijskom sastanku, koji se održava uoči sutrašnje sjednice Vlade. 

Predsjednik slovenskog parlamenta i član Stranke modernog centra Milan Brglez izjavio je, pak, kako je izjava šefa diplomacije 'namijenjena uskim interesima unutar stranke, koji nikako ne mogu poslužiti Sloveniji'.

Time je još jednom skrenuo pozornost na različite poglede unutar vladajuće koalicije, koji su se mogli vidjeti i prilikom posjeta Andreja Plenkovića Ljubljani prošloga tjedna. Tada je Erjavec, naime, izjavio kako se s Plenkovićem nema što razgovarati dok se ne primijeni odluka arbitražnog suda, te da ga on osobno ne bi ni primio.

Nasuprot tome, Cerar je vrlo srdačno razgovarao s Plenkovićem, što upućuje na to da bi pitanje arbitraže moglo dodatno produbiti različite poglede koje vladajući u Sloveniji imaju na niz tema, poput zdravstvene reforme ili izgradnje drugog traka pruge prema luci u Kopru. 

  • +8
Andrej Plenković i Miro Cerar Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX