POTPISIVANJE SUTRA U STOCKHOLMU

Slovenska vlada donijela izjavu o hrvatskoj izjavi

03.11.2009 u 16:20

Bionic
Reading

Slovenska vlada prihvatila je jednostranu izjavu o arbitražnom postupku s Hrvatskom, što ju Slovenija kani priložiti uz ratifikaciju sporazuma o arbitraži. U izjavi se navodi da jednostrana izjava o neprejudiciranju, koju pri ratifikaciji kani dati hrvatska vlada, po međunarodnom pravu 'nema učinka' na sadržaj sporazuma o arbitraži

LJUBLJANA - Hrvatsku izjavu, stoji u slovenskoj izjavi, Slovenija smatra 'neprihvatljivom' i 'bez učinka na daljnji postupak', objavio je ured slovenske vlade u priopćenju za javnost.

Pahor je popodne rekao članovima vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta, pred kojima je branio postignuti dogovor o arbitraži s hrvatskom premijerkom, da moguća jednostrana hrvatska izjava uz arbitražni sporazum nema pravnog učinka. 'Ako bi tu hrvatsku izjavu arbitražni suci uzeli u obzir, Slovenija izjavljuje da ništa u arbitražnom sporazumu ne može biti shvaćeno kao 'odricanje Slovenije od njezina prava na teritorijalni kontakt s otvorenim morem', rekao je Pahor. Dodao je da će takvu izjavu Slovenija dati ako Hrvatska preda svoju jednostranu izjavu.

Potpisivanje u srijedu

Premijerka Jadranka Kosor potpisat će u srijedu u Stockholmu sporazum o arbitraži sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, potvrđeno je iz Vlade RH u utorak navečer.

Slovenska vlada prihvatila je Pahorovo izvješće o pregovorima sHrvatskom koji su rezultirali arbitražnim sporazumom dviju vlada,objavio je popodne ured slovenske vlade.

Braneći sporazum pred oporbenim strankama koje ga smatraju lošim za Sloveniju, Pahor je najavio da će njegova vlada prije nego arbitražni sporazum bude ratificiran u parlamentu, tražiti prosudbu njegove ustavnosti od ustavnog suda.

O sporazumu o arbitraži popodne je na redovitoj sjednici raspravljala i slovenska vlada. Vlada i parlament Pahoru su već dali načelnu suglasnost za potpisivanje sporazuma o arbitraži, ali ih je Pahor želio upoznati s izmjenama koje su tijekom pregovora unesene u odnosu na izvorni drugi Rehnov prijedlog. Nakon što su ranije poduprli inicijativu za zaključivanje arbitražnog sporazuma, očekivalo se da će vlada i vanjskopolitički odbor potvrditi konačan tekst i dati potporu slovenskom premijeru za potpisivanje sporazuma s Hrvatskom.

Pahor je želio da na sjednici parlamentarnog odbora budu uklonjene sve nejasnoće koje su se u vezi sa sporazumom pojavljivale u slovenskoj javnosti, te odgovoriti na eventualna pitanja članova odbora.

Oporbene stranke koje se sporazumu protive najviše pitanja postavljaju oko izraza 'junction', odnosno veze Slovenije s otvorenim morem jer smatraju da to nije jamstvo za dobivanje teritorijalnog izlaza, dok vladajuće stranke i premijer Pahor uvjeravaju javnost da je riječ o dobrom sporazumu koji će Sloveniji pružiti mogućnost da tijekom arbitražnog postupka podnese dokumente za koje smatra da dokazuju njeno pravo na teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

Pahor je proteklih dana više puta ponovio da neće pristati na potpisivanje sporazuma o arbitraži ako bi Hrvatska inzistirala da se tom prilikom potpiše jednostrana izjava o neprejudiciranju jer to smatra 'relativizacijom' trećeg B članka u sporazumu koji Slovenija shvaća kao davanje zadaće arbitražnom sudu da odredi koordinate slovenskog spoja s otvorenim morem.