NOVI PAKET

Slovenska pomoć Grčkoj iznosi 600 milijuna eura

Bionic
Reading

Nakon što je u Bruxellesu dogovoren drugi paket pomoći za Grčku, vrijedan 130 milijardi eura, ministar financija Slovenije Janez Šušteršič izjavio je da će doprinos njegove zemlje paketu iznositi oko 600 milijuna eura, javlja AL Jazeera Balkans

'Ukoliko mjere budu u potpunosti primijenjene, udio Slovenije (u paketu pomoći) će, prema trenutnoj procjeni, biti malo iznad 600 milijuna eura', rekao je slovenski ministar na konferenciji za novinare u Bruxellesu, javlja Al Jazeera Balkan

Slovenski ministar je naglasio da će biti potrebno da slovenski zakonodavci odobre garancije i moguće smanjenje kamatnih stopa na grčke obveznice.

On očekuje da će parlament početi debatu o tome u ožujku.

Drugi paket pomoći uključivat će neiskorištena sredstva iz prvog, dogovorenog u svibnju 2010. godine, pojasnio je Šušterčič, dodajući da će dijelovi pomoći koji nisu iskorišteni biti uključeni u ovu sumu (130 milijardi eura).

Međutim, još nije jasno na koji način će novac iz prvog paketa biti prebačen u drugi.

'Svi se nadamo da ovo nije samo odlaganje, već šansa za Grčku da primijeni reforme koje je obećala', rekao je Šušteršič.

Prema novom paketu, Europska središnja banka (ECB) i nacionalne centralne banke također će raspodijeliti profit od obveznica koje su po povoljnim uvjetima kupovale na sekundarnim tržištima, što će osigurati dodatna sredstva koja mogu biti upotrijebljena za pomoć Grčkoj.

'Uloga središnjih banaka vezana je prvenstveno za njihovu kupovinu grčkih dužničkih obveznica na kojima je ostvaren izvjestan profit, koji sada može biti upotrijebljen da se dodatno pomogne Ateni', naveo je slovenski ministar.