DRAGI SUSJEDI

Sloveniji nije dovoljna samo hrvatska izjava

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.12.2008 12:45
  • Objavljeno 18.12.2008 u 12:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slovenija ne može pristati na otvaranje spornih poglavlja samo na osnovi hrvatske izjave da tijekom pregovora neće prejudicirati međudržavnu granicu, kazao je Ivo Vajgl, predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta

'Hrvatski pristupni dokumenti sastavljeni su od zakona i podzakonskih akata koji sadržavaju granicu i graničnu crtu kao da je već bila dogovorena, iako to nije slučaj jer se s granicom ne slaže nijedna strana', rekao je Vajgl, reagirajući na kraći intervju hrvatskog ministra vanjskih poslova Gorana Jandrokovića u srijedu navečer za Slovensku televiziju u emisiji 'Odmevi'.

Jandroković je tom prilikom, na primjedbu voditeljice kako je 'nelogično' da je Hrvatska spremna dati izjavu da njeni pristupni dokumenti ne prejudiciraju granicu, a ne želi izjavom potvrditi da hrvatske dokumente neće upotrijebiti prilikom moguće arbitraže, rekao da Hrvatska dokumentacijom ne prejudicira granicu, ali da ne može oslabiti svoju poziciju u mogućem rješenju bilateralnog graničnog pitanja pred međunarodnom ustanovom i da je slovenska javnost možda slabo obaviještena o pravim pozicijama Hrvatske.

'Hrvatska izjava da njihova pregovaračka stajališta ne prejudiciraju granicu bila bi beskorisna jer to ni u kojem slučaju ne bi promijenilo sadržaj dokumenata. Takva izjava samo stvara (jednostrane, odnosno gotove) činjenice. Na isti je način Hrvatska već postavila granične table kao da je tamo granica već određena', rekao je Vajgl a prenosi u četvrtak portal Slovenske televizije.

Hrvatska bi izjava po njegovim riječima bila samo subjektivne prirode, a hrvatska bi se vlada kasnije i dalje mogla pozivati na 'sporne' zakonske i podzakonske akte, tvrdi Vajgl.

Pojašnjavajući zašto proteklih dana i tjedana nije moglo doći do konsenzusa između Hrvatske i Slovenije oko teksta izjave, ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u srijedu za Slovenski radio da se nije mogao postići konsenzus oko toga što znači 'prejudiciranje granice' jer Zagreb i Ljubljana na to gledaju različito.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi