PARTIZANSKI ZLOČINI

Slovenija uređuje kosturnicu za žrtve iz Hude Jame

10.08.2010 u 21:10

Bionic
Reading

Slovenska vlada odabrala je Rudnik Trbovlje Hrastnik (RTH) za uređenje kosturnice u koju će dostojno biti pokopani posmrtni ostaci žrtava zločina počinjenog neposredno nakon Drugog svjetskog rata, otkriveni u Hudoj Jami kod Celja, objavljeno je u utorak

U suradnji s vladinim stručnjacima za ratna i poratna grobišta RTH je u ožujku 2009. i omogućio otkrivanje mjesta egzekucije ratnih zarobljenika u napuštenu rudniku Barbarin rov u Hudoj jami.

Do sada je u Hudoj jami otkriveno 800 posmrtnih ostataka žrtava egzekucija izvedenih neposredno poslije kraja Drugog svjetskog rata. Pretpostavlja se da rovovi rudnika kriju na tisuće kostura, izjavio je šef vladina sektora za ratna grobišta Marko Štrovs.

Kosturnica bi na dostojan način i s punim pijetetom trebala obilježiti mjesto smaknuća ratnih zarobljenika čija je tajna grobnica bila desetljećima neotkrivena iako se o njezinu postojanju sumnjalo.

Radovi na gradnji kosturnice trebali bi potrajati šest mjeseci, a slovenska vlada za tu je namjenu izdvojila pola milijuna eura.