nisu ravnopravni

Slovenija se pridružila tužbi protiv Austrije zbog dječjih doplataka za gastarbajtere

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2021 18:42
  • Objavljeno 01.02.2021 u 18:42
Austrijski kancelar Sebastian Kurz

Austrijski kancelar Sebastian Kurz

Izvor: EPA / Autor: YVES HERMAN / POOL

Sud Europske unije odlučio je da se i Slovenija može uključiti u sudski postupak koji je pokrenula Europska komisija protiv Austrije, a tiče se diskriminacije stranih radnika u visini isplaćenih dječjih doplataka, potvrdila je u ponedjeljak slovenska vlada. U siječnju 2019. godine Europska komisija podignula je tužbu protiv Austrije na Sudu EU-a zbog novog zakona o indeksaciji obiteljskih naknada i obiteljskim poreznim olakšicama.

Prema zakonskim izmjenama, stranci i državljani Europske unije zaposleni u Austriji primaju umanjeni dječji doplatak ako im djeca ne žive u Austriji. Gostujući radnici smatraju to diskriminacijskom odredbom.

Prema Europskoj komisiji, spomenuto zakonodavstvo nije u skladu s propisima Europske unije jer država ne može smanjiti doplatke na osnovi toga što osoba ili članovi obitelji zaposlenog žive izvan te zemlje. Tužbu Europske komisije protiv Austrije podržavaju radnici migranti, a u nju se uključilo i više država, među kojima i Slovenija.

Slovenska vlada objavila je da joj je Sud EU-a priznao pravo involvirane stranke koja se može uključiti u postupak, zajedno sa šest drugih država koje su se već prije tužile Austriju.

Predsjednik sindikata slovenskih radnika migranata Marjan Fekonja rekao je da se očekuje pozitivna odluka europskog suda, no još nije poznato kada će se donijeti konačna presuda jer se u sudski postupak i dalje uključuju neke države iz kojih dolaze radnici zaposleni u Austriji.

Trenutno  Austrija prema sada važećoj indeksaciji stranim radnicima isplaćuje 114 eura mjesečno dječjeg doplatka po djetetu ako ono živi u Austriji, a ako ne onda umanjeni iznos od 90,06 eura.

Računa se da od 20 do 25 tisuća ljudi iz Slovenije radi u Austriji, vozeći se svaki dan preko granice kao radnici - dnevni migranti, uglavnom iz rubnih dijelova uz granicu, iz Prekmurja, šireg područja Maribora i južne Koruške, a onih koji su u Austriju zbog posla preselili zajedno s obiteljima znatno je manje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!