KORONA SKANDAL

Austrija pokrenula istragu o cijepljenju preko reda političara, svećenika i časnih sestara

19.01.2021 u 20:57

Bionic
Reading

Austrijske vlasti objavile su u utorak da su nakon informacija medija pokrenule istragu o cijepljenju protiv covida-19 neprioritetnih osoba, poput gradonačelnika, časnih sestara i obitelji njegovatelja

Prema strategiji vlade, od početka kampanje cijepljenja početkom mjeseca prioritet imaju korisnici i djelatnici domova za umirovljenike.

Uz frustraciju koju izaziva sporost provođenja programa, sada vlada ogorčenje nakon što su mediji posljednjih dana izvijestili o nekoliko slučajeva nepoštivanja rasporeda koji je odredilo ministarstvo zdravstva.

Cijepljene su neke osobe bliske medicinskom osoblju, lokalni zastupnici i djelatnici općina.

Tužiteljstvo Koruške navelo je da razmatra najmanje jednu tužbu protiv uprave jedne ustanove koja je osumnjičena da je naručila dodatne doze za osobe koje nemaju pravo prvenstva na cjepivo.

U pokrajini Voralberg gradonačelnik Wolfgang Matt je preskočio dugi red ljudi koji su čekali vani, ispričao je za lokalni list liječnik zadužen za cijepljenje.

Gradonačelnik je u utorak u priopćenju porekao krivnju i tvrdio da nitko nije tražio primjenu preostalih doza.

Bečki tisak izvještava o nepravednom cijepljenju časnih sestara, jednog svećenika i jednog pripravnika.

Austrija s 8,9 milijuna stanovnika bila je relativno pošteđena u prvom valu, a od jeseni se bori kako bi usporila širenje pandemije.

Vlada je u nedjelju odlučila najmanje do 8. veljače produžiti treću karantenu.