PREAMBICIOZNA HRVATSKA

Slovenija se opravdava ocjenama iz EU-a

19.12.2008 u 15:51

Bionic
Reading

Slovenija ne očekuje bilo kakvu daljnju eskalaciju napetosti u odnosima s Hrvatskom nakon slovenske blokade većine pregovaračkih poglavlja na današnjoj pristupnoj konferenciji Hrvatska-EU

LJUBLJANA - Slovenija je zainteresirana je za nov pristup i dijalog kako bi se problem riješio u vrijeme češkog predsjedništva EU-om, rekao je u petak na tiskovnoj konferenciji u Ljubljani ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, dodajući da ne očekuje da će u odnosima dviju država, ali i običnih ljudi, doći do napetosti, već da će se stvari nakon prvih reakcija smiriti.

"Razumljivo je da je naša odluka jučer u Hrvatskoj dočekana s razočaranjem, ali sada smo pred praznicima, u vrijeme očekivanja i treba razvijati pozitivno ozračje", ustvrdio je Žbogar.

Slovenski šef diplomacije protumačio je blokadu većine pregovaračkih poglavlja zaštitom slovenskih nacionalnih interesa zbog navodnog "prejudiciranja granice" u pristupnim dokumentima i naglasio da je Ljubljana zainteresirana za nov pristup i dijalog, kako bi se problem riješio još u vrijeme češkog predsjedništva EU-a.

"U obostranom je interesu da s Hrvatskom što prije dođemo do rješenja. Ovo nije kraj nego početak rješavanja tog problema. Mi smo spremni na razgovore i ta spremnost ostaje", rekao je Žbogar dodajući da je "sada potrebna stanovita refleksija na našoj i na hrvatskoj strani, mnogo poteza i komunikacije, kako bi se uspostavilo povjerenje i došlo do rješenja",

Odgovarajući na pitanja novinara o unošenju bilateralnog graničnog pitanja u pristupne pregovore i negativnim reakcijama iz Bruxellesa na slovenski potez, Žbogar je kazao kako Slovenija nije blokadom unijela bilateralno pitanje u hrvatske pristupne pregovore i udaljila se od zajedničke europske politike.

"Slovenija se nije udaljila od europske politike niti se kao članica može udaljiti. Morali smo reagirati kako bi zaštitili svoje stvarne životne interese. To za Sloveniju nije bila laka odluka i u njoj ne uživamo", rekao je Žbogar.

Odgovarajući na nekoliko pitanja o prvim negativnim reakcijama na slovenski potez i jučerašnjoj izjavi Europske komisije u kojoj je izneseno žaljenje što se Slovenija nije uskladila s kompromisnim prijedlogom, odnosno izjavom u kojoj bi hrvatska vlada potvrdila da tijekom pregovora neće prejudicirati granicu, Žbogar je kazao da je komisija takvu izjavu dala zbog razočaranja što se pregovori s Hrvatskom usporavaju.

"Europska komisija zadužena je za pregovore i u njenom je interesu da dođe do proširenja", rekao je Žbogar. Šef slovenske diplomacije nije odgovorio na pitanje o reakcijama Berndta Posselta i Hannesa Swobode, koji su osudili slovensku blokadu odnosno pozvali na njezino što brže prevladavanje. Ustvrdio je međutim da je na zadnjem Vijeću Europske unije, odnosno summitu šefova država i vlada EU-a već bilo ocjena da je završetak pregovora s Hrvatskom 2009. preambiciozan. Također je ustvrdio da se Europska komisija kao politički tijelo "ne udubljuje previše" u interese država članica.

"I mi smo zainteresirani za širenje EU-a, ne samo na Hrvatsku, nego i na Tursku, ali nije u pristupni proces bilateralna pitanja unijela Slovenija. Nismo mi bili ti koji su u Bruxelles poslali dokumentaciju s granicom na sredini Piranskog zaljeva", rekao je Žbogar.