POMOĆ

Slovenija šalje instruktore u Irak za obuku protiv Islamske države

03.02.2016 u 22:43

Bionic
Reading

Slovenija će vjerojatno u drugoj polovici 2016. u grad Erbil u Iraku poslati šest vojnih instruktora koji će obučavati kurdske borce protiv Islamske države, kazala je u srijedu za Slovensku televiziju ministrica obrane Andreja Katič.

Katič je rekla da se vlada odlučila na taj potez na zamolbu više europskih zemalja i uz pristanak Iraka, a da će o eventualnom povlačenju iz Iraka ako bi se tamo bitno pogoršale sigurnosne prilike odlučivati slovenska vlada.

Konnkretne zadaće koje će slovnskim vojnicima u tom sektoru Iraka biti dodijeljene odredit će se na pripremnoj konferenciji nekoliko zemalja koje vode obučni centar za Kurde u Iraku, a među kojima su Njemačka, Italija i Nizozemska, rekla je slovenska ministrica.

Stanje u tom dijelu Iraka trenutno je sigurno, ali se može promijeniti, a slovenski vojnici će prije odlaska u Irak proći opširan program dodatne obuke za djelovanje u realnim uvjetima.

Slovenska vlada u srijedu je donijela odluku prema kojoj kurdskim borcima u Iraku koji se bore protiv terorističke organizacije Islamske države može uputiti najviše 15 svojih instruktora, a u prvoj fazi samo šest.
Uz to, Slovenija će pašmergama donirati manju količinu automatskih pušaka, streljiva i minobacača u vrijednosti od 260.000 eura, odlučila je slovenska vlada.

Odluku su odobrile i sve zastupničke skupine u parlamentu.
Slovenski vojni i politički analitičari naglašavaju da slovenski instruktori neće neposredno sudjelovati u borbama, a smatraju da se stupanj ugroženosti od terorizma zbog odluke vlade o pomoći Kurdima neće povećati.