OSLABLJENA POZICIJA VLADE

Slovenija: Raspao se zastupnički klub Stranke modernog centra

26.03.2021 u 17:49

Bionic
Reading

Troje zastupnika druge najveće stranke u slovenskoj koalicijskoj vladi fomiralo je u petak nezavisni zastupnički klub zbog nezadovoljstva vođenjem Stranke modernog centra (SMC), dodatno oslabivši poziciju vlade kod izglasavanja zakonskih prijedloga

Novi "stranački nepovezan" zastupnički klub čine dosadašnja predsjednica SMC-a Janja Sluga, trenutačni predsjednik parlamenta Igor Zorčič te zastupnik Branislav Rajić, a u klubu im se pridružio i dosadašnji zastupnik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Jurij Lep, također nezadovoljan djelovanjem te stranke koja je iz oporbe u zadnje vrijeme podržala neke projekte vlade.

Zorčič je u petak u izjavi za novinare kazao da je formiranje samostalne zastupničke skupine neophodan potez kojim se distanciraju od predsjednika SMC-a i ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka koji stranku vodi suprotno njenom statutu i programu, bez komunikacije sa članstvom, zbog čega je njen rejting katastrofalno nizak.

Članovi novog zastupničkog kluba ne dijele s Počivalšekom niti pogled na ulogu stranke u koalicijskoj vladi, dodao je Zorčič koji je i do sada u više navrata kritizirao ministra zbog podređenosti stranke Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) čiji je predsjendik premijer Janez Janša.

"SMC u vladi ne igra ulogu liberalnog korektora, kakav je bio dogovor pred ulazak u koaliciju. Naši ministri samo surađuju ili nijemo promatraju političke intervencije vlade", rekao je Zorčič dodavši da se tako postupalo i u slučaju financijskog iscrpljivanja nacionalne novinske agtencije STA, napada na javnu televiziju ili kod intervencija u nezavisna pravosudna tijela.

Kako je u izjavi novinarima rekla zastupnica Janja Sluga, formiranje novog zastupničkog kluba je njihova prosvjedna reakcija na neprihvatljiv način vođenja stranke. Taj način djelovanja više ne mogu podržavati niti prihvaćati jer se stranka udaljila od svog izvorišta i praktično je "oteta" i dopušta "ideološku razgradnju" državnih ustanova.

Vođenje preostalog dijela zastupničkog kluba Stranke modernog centra (SMC) preuzeo je Gregor Perič, rekavši da će s obzirom na promijenjene okolnosti uskoro biti riječi o imenovanju novog predsjendika parlamenta, za što je potrebno osigurati 46 glasova.

Nije želio komentirati neslužbene informacije da bi za to mjesto mogao biti predložen zastupnik Jožef Horvat iz demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI), rekavši da je za to još prerano.