ULAGANJE OD 3-5 MLRD. EURA

Slovenija poziva Hrvatsku da investira u proširenje Krškog

27.01.2014 u 11:47

Bionic
Reading

Za gradnju drugog bloka nuklearke u Krškom potrebno je osigurati politički konsenzus u Sloveniji te pozitivno mišljenje susjednih država koje bi mogle biti i suinvestitori, među kojima i Hrvatska elektroprivreda (HEP), a bude li sve išlo glatko njegovo postavljanje moglo bi uslijediti već za deset godina, izjavio je u razgovoru za 'Delo' od ponedjeljka direktor Gen Energije Martin Novšak

'Drugi blok u Krškom značajno bi utjecao na sigurnost opskrbe električnom energijom u Sloveniji, sjevernom dijelu Hrvatske, južnoj Austriji i zapadnoj Italiji i poželjno je da suinvestitori gradnje budu iz tih država', rekao je Novšak, dodajući da vjeruje kako će Slovenija na vrijeme donijeti nacionalni energetski program u koji će biti uvršten i drugi blok u Krškom te provesti nacionalni referendum o prihvatljivosti gradnje.

Drugi blok nuklearke (NEK 2) bit će postavljen najkasnije 2030. godine, a ako odluka bude donesena mudro i brzo to bi moglo biti još i prije - u idućih deset godina', rekao je Novšak, čija tvrtka Gen Energija upravlja slovenskom polovicom sadašnje nuklearke i planira gradnju drugog bloka.

Prema gradnji drugog bloka u susjednoj Austriji primjetna je suzdržanost, no Austrija priznaje Sloveniji da o tome suvereno može odlučiti, dok je u Italiji velik interes potencijalnih investitora za tu gradnju, rekao je u razgovoru Novšak, dodavši da hrvatski HEP za sada službeno nije iskazao svoj interes

'No, očekujem da će interes pokazati i HEP jer je to za njih vrlo značajan objekt', rekao je Novšak, dodavši da Slovenija mora iskoristiti znanje i mogućnosti koje ima na području nuklearne energije i osigurati stabilnost opskrbe budući da je većina sadašnjih energetskih objekata građena 70-ih godina prošlog stoljeća.

S obzirom na trenutačne cijene na međunarodnom tržištu drugi blok u Krškom snage od 1100 do 1700 megavata mogao bi se postaviti za od tri do pet milijardi eura, ocijenio je Novšak. Dodao je da je za to u Sloveniji potrebno postići potpuni politički konsenzus, kako se tijekom gradnje ne bi pojavile kontroverzne primjedbe koje su nedavno zaprijetile obustavom gradnje TEŠ-a 6, termocentrale u Šoštanju, najveće energetske investicije u tijeku u Sloveniji, jer su oko te gradnje postojala različita mišljenja stranaka u vladi.

GEN Energija je u pogledu buduće gradnje naručila više studija o lokalnim uvjetima za gradnju novog bloka te kontaktirala potencijalne investitore i dobavljače opreme, a od susjednih država za gradnju nije potreban pristanak nego je potrebno dobiti samo njihovo njihovo 'mišljenje', rekao je Novšak.

Istaknuo je i dobru suradnju s Hrvatskom kad se radi o modernizaciji sadašnje nuklearke čime se produžava njen životni vijek, dodavši da se u nju godišnje od strane obaju suvlasnika ulaže oko 70 milijuna eura.

Novšak je ocijenio da politika zatvaranja nuklearki u Europskoj uniji nije prava opcija i da je zagovara samo Njemačka te da će sadašnje niske cijene električne energije na tržištu potrajati samo još koju godinu pa u međuvremenu treba osigurati trajne i održive nove izvore energije.

'Njemačka je mnogo investirala u vjetroelektrane i solarnu energiju, ali je taj put po svoj prilici postaje neodrživ', rekao je Novšak, dodajući da Francuska i Velika Britanija planiraju nove nuklearne elektrane.