opet gužve

Slovenija ne odustaje, provodit će stroži nadzor granica

  • Autor: V.B./Hina
  • Zadnja izmjena 12.04.2017 20:17
  • Objavljeno 12.04.2017 u 20:17
Granični prijelaz Bregana

Granični prijelaz Bregana

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Državni tajnik u slovenskom MUP-a Boštjan Šefic izjavio je u srijedu da će vrijeme čekanja na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske za predstojeće Uskršnje blagdane i dane vikenda ovisiti o sigurnosnoj procjeni za svaki pojedini prijelaz

Za Uskršnje se praznike na granici očekuje uobičajeni povećani promet, a Slovenija nije odustala od sustavnog nadzora putnika koji je izmjenama schengenskog zakonika uveden krajem prošlog tjedna, no radit će se sigurnosne ocjene za svaki pojedini prijelaz i ovisno o situaciji na nekima će se obavljati blaža kontrola i privremeno obustavljati sustavan nadzor i skeniranje svakog dokumenta, izjavio je Šefic koji je u srijedu prisustvovao radnom sastanku policijskih dužnosnika zemalja članica s povjerenikom Avramopoulosom u Bruxellesu na temu problematike sustavnog nadzora.

"Na određeniom graničnim prijelazima u kritičnim ćemo razdobljima provjeravati putnike za koje je to prema sigurnosnim i operativnim indikatorima potrebno, a nad putnicima kod kojih se prepoznaju elementi rizika i dalje će se izvoditi sistematski nadzor", kazao je Šefic, dodavši da je o načinu kontrole Slovenija popodne obavijestila Europsku komisiju.

"Svim dobronamjernim putnicima želimo omogućiti da u što bržem vremenu prijeđu državnu granicu, ali će se u vrijeme izvan vršnih opterećenja, kad promet na prijelazima bude mali, i dalje obavljati sistematske kontrole svih putnika prilikom ulaska i izlaska", kazao je Šefic.

Prema njegovim riječima, to ne znači da će se gužve na prijelazima u vrijeme predstojećih dana moći izbjeći jer je promet ionako znatno povećan u vrijeme praznika. No, policiji smo dali odgovarajuće naputke i usmjerenja da vrijeme čekanja na granici mora biti u granicama normale i da se može nadzirati, kazao je Šefic.

Schengenska uredba ima svoje značenje jer na račun veće sigurnosti treba nešto i žrtvovati, ali jamčim da ćemo imati razumijevanja i sluha za ljude u kolonama, kako bi situacija bila umjerena i pod kontrolom, kazao je slovenski policijski dužnosnik. Slovenski MUP popodne je u obavijesti putnicima koji ovih dana putuju u Sloveniju ili preko nje preporučio da biraju vrijeme putovanja, kako bi izbjegli gužve, te da se služe manjim graničnim prijelazima koji u uobičajenim situacijama nemaju mnogo prometa, a nalaze se na trasi njihova putovanja.

Slovenski i hrvatski državljani, ali i državljani zajedničkog europskog gospodarskog prostora mogu se uz međudržavne i međunarodne služiti i malograničnim prijelazima koji su obično najmanje opterećeni. Najveći promet za predstojeće blagdane u oba smjera slovenska policija ovih dana očekuje na Macelju, Bregani i graničnim prijelazima u Istri.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!