VIDAS O GRANIČNOM SPORU

Slovenija mora poštivati međunarodno pravo

19.06.2009 u 10:08

Bionic
Reading

Nakon točno pola godine od kako je Slovenija 19. prosinca 2008. blokirala velik broj poglavlja u hrvatskim pregovorima za pristupanje EU, sadašnji ishod je tek bespotrebno izgubljeno vrijeme u kojem su odnosi među dvjema državama spušteni na dosad najnižu razinu, izjavio je stručnjak za međunarodno pravo dr. Davor Vidas, komentirajući danas za Hinu ishod pregovora za rješenje graničnog spora dviju susjednih zemalja, što ih je vodio povjerenik za proširenje EU Olli Rehn

'Za samo tjedan dana, na isti dan, 25. lipnja, navršit će se punih osamnaest godina od proglašenja državne samostalnosti Hrvatske i Slovenije, a u sadašnjoj bi situaciji obilježavanje tog zajedničkog dana državne 'punoljetnosti' moglo pružiti povod da Hrvatski sabor i slovenski Državni zbor zajednički donesu izjavu prema kojoj nijedna dosadašnja odluka i dokument ne prejudiciraju međusobnu granicu', predlaže Vidas.

Po njegovim riječima time bi se prigodno moglo zatvoriti osamnaestogodišnje razdoblje 'odrastanja' na pitanju graničnog spora, te krenuti novim, drukčijim putem u rješavanje tog otvorenog pitanja onako, kako se to redovito rješava među državama kad nije moguće postići dogovor - a to je na objektivan, kvalificiran i nepristran način temeljem međunarodnog prava, bilo pred sudom, tribunalom ili međunarodnom arbitražom.

Vidas smatra izjavu slovenskog premijera Boruta Pahora, da Europska komisija govori u ime Slovenije, u ovom pitanju irelevantnom. 'Mnogo je važnije u čije ime može govoriti Slovenija, dok god nastoji zaobići primjenu međunarodnog prava - jer u ime EU-a, čiji je temelj načelo vladavine prava, ona u tom pitanju i na taj način zasigurno ne može govoriti', tvrdi on.
'Prije osamnaest godina, međunarodno pravo je bilo mjerilom državnosti Hrvatske i Slovenije, a danas poštivanje i pridržavanje međunarodnog prava mora biti dokazom njihove državne zrelosti i odgovornosti', izjavio je Vidas.