ŽRTVE PORAĆA

Slovenija i RH zajednički će istraživati pogubljenja

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 20.03.2009 14:30
  • Objavljeno 20.03.2009 u 14:28
Forenzičari pred rudnikom Barbarin rov

Forenzičari pred rudnikom Barbarin rov

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Slovenija i Hrvatska surađivat će u istraživanju događaja posljedica kojih su masovna pogubljenja nakon 2. svjetskog rata, iznijeli su u petak na konferenciji za novinare u Laškom hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić i slovenska glavna odvjetnica Barbara Brezigar.

Oni su u petak ujutro posjetili nedavno otkrivenu masovnu grobnicu u starom rudniku Barbarinu rovu kod Laškoga, a hrvatski državni odvjetnik izrazio je spremnost s hrvatske strane da pomogne Sloveniji u istraživanju poratnih smaknuća na slovenskom tlu.

Namjeravamo zajedno istražiti što se stvarno događalo 1945. i dobiti što više materijalnih dokaza koji još postoje, rekao je Bajić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenskom državnom odvjetnicom. Dodao je da je u Zagrebu već otvoren državni arhiv u vezi s tim događajima te da se mnogo dokumentacije nalazi u Londonu i u vojnim i državnim arhivima u Srbiji. Bajić je najavio da će idućih tjedana sa slovenskim kolegama razmijeniti podatke o poratnim pogubljenjima koji su do sada prikupljeni te da se u Hrvatskoj razgovara i sa svjedocima iz tog razdoblja.

Po njegovim riječima, međutim, konkretnih svjedoka o događajima vezanim uz Barbarin rov u Hrvatskoj nema.

Po tvrdnjama slovenske državne odvjetnice još nema čvrstih podataka o tome jesu li među do sada otkrivenim posmrtnim ostatcima u rudniku i Hrvati, ali postoje podatci da su i u Laškome nakon rata bili hrvatski ratni zarobljenici.

Bajić je rekao da predstavljanje događaja iz Barbarina rova na nj ostavilo snažan dojam. Glede suradnje sa Slovenijom u istraživanju poratnih zločina rekao je da će svaka država to istraživati na svom području i da će se razmjenjivati podatci. To znači da se hrvatska tijela neće miješati u rad slovenskih tijela koji se obavlja u Sloveniji, objasnio je.

Pošto su se poklonili žrtvama poratnih smaknuća, izaslanstva dvaju državnih odvjetništava u Ljubljani će popodne nastaviti razgovore o suradnji u progonu organiziranog kriminala, te će razmijeniti informacije o rješenjima u kaznenom postupku u zakonodavstvu obiju zemalja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi