ERJAVEC PRIJETI

'Slovenija će tužiti Hrvatsku!'

28.01.2014 u 12:50

Bionic
Reading

Slovenija će protiv Hrvatske pokrenuti tužbu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu ako ne bude druge opcije u slučaju Ljubljanske banke.

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec je kazao da će Slovenija pokrenuti spor protiv Hrvatske ako bi se pokazalo da hrvatske sudske presude mogu biti izvršene i u Sloveniji, dodavši da to ipak nije moguće prema tamošnjim zakonima. Kazao je da je njegova dužnost Vladi Slovenije predložiti takvu akciju protiv Hrvatske ako ne bude druge opcije. Prema riječima ministra Erjavca odnosi između dvije zemlje nisu više tako prijateljski i na osoboj razini. 'Osjećamo se izigranima novim tumačenjem memoranduma', kazao je Erjavec. 

Podsjetimo, slovenska strana nezadovoljna je jer su se pred hrvatskim sudovima nastavili procesi protiv slovenskih banaka u slučaju prenesene štednje bivše Ljubljanske banske iako su, prema njihovom mišljenju, ti postupci trebali biti obustavljeni nakon što su u Mokricama prošle godine premijeri Zoran Milanović i Janez Janša potpisali memorandum koji je trebao regulirati to pitanje.

Iz MVEP-a navode da Hrvatska ostaje pri ranije izrečenim stajalištima. 'Hrvatska je u potpunosti ispoštovala sve odredbe iz Memoranduma o suglasnosti između Republike Hrvatske i Republike Slovenije potpisanog 11. ožujka 2013. u Mokricama. Pa je tako, u skladu sa stavkom 2. Memoranduma, Vlada Republike Hrvatske je zajedno sa slovenskom stranom uputila pismo BIS-u i pozvala ga da se pod njenim okriljem (kako je to predviđeno Aneksom C Ugovora o pitanjima sukcesije) nastave pregovori između dvije vlade o prenesenoj deviznoj štednji Ljubljanske banke. Zatim je u skladu sa stavkom 3. Memoranduma, Vlada Republike Hrvatske osigurala zastoj svih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke (PBZ i ZaBa)', poručili su iz MVEP-a