PRIPREME ZA PROVEDBU ARBITRAŽE

Evo koliko Slovencima država plaća preseljenje 'preko granice'

12.12.2017 u 22:28

Bionic
Reading

Unatoč čvrstom stajalištu naše Vlade da je arbitraža u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije nepovratno kontaminirana te da se pitanje granice mora riješiti dogovorom, Slovenci od provedbe arbitražne odluke ne odustaju. Ovih dana predstavnici slovenske vlade obilaze pogranična područja i razgovaraju sa stanovništvom

Tridesetak mještana slovenskog Razkrižja odlukom Arbitražnog suda nije zadovoljno. Iako su Slovenci, sud je zaključio da su njihove kuće na hrvatskom teritoriju. Područje od Razkrižja do Lendave ima burnu graničnu povijest. Neka su mjesta malo pripadala Sloveniji, malo Hrvatskoj, a pitanje granice i danas je teško raspetljati.

No, slovenska Vlada od arbitražne odluke ne odustaje, a nezadovoljnima nudi - 45.000 eura za osobu, ili nešto manje od 100.000 eura za četveročlanu obitelj ako odluče iseliti iz kuće koja je na hrvatskom teritoriju. S time da kuća ostaje u njihovu vlasništvu. To je paket subvencija koji je slovenski parlament prihvatio u studenom.

  • +8
Andrej Plenković i Miro Cerar Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Ljiljana Kozlovič, tajnica Vlade Republike Slovenije dodaje i kako oni koji se pristanu odseliti imaju mogućnost birati prebivalište u Republici Sloveniji. Osim iseljavanja, planiraju i premještanje betonare i nogometnog igrališta.

"Što se tiče betonare u Hotizi, vlasnik mora dati okvirnu cijenu preseljenja, a i tamošnjem nogometnom klubu dana je mogućnost da se preseli na slovensku stranu. Sve će financirati država", kazao je dožupan Lendave Stanislav Gjerkeš.

Slovenska vlada pripremila je sve zakone potrebne za provedbu arbitražne presude u onom dijelu u kojemu to može učiniti bez suradnje s Hrvatskom s kojom se dijalog nastavlja, izjavila je Kozlovič, pojašnjavajući na terenu, u Lendavi i Razkrižju na sjeveroistoku zemlje, budući način razgraničenja na kopnu.

Zbog međunarodnog prava i važnosti određenja državne granice za stanovništvo premijer Miro Cerar pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se imenuje međudržavno povjerenstvo koje će odrediti granicu na kopnu i moguće korekcije na onim točkama gdje je granica neživotna i gdje je to moguće, kazala je Kozlovič. "Očekujemo da će se to doista i dogoditi", dodala je.

Prema njenim riječima, slovensko je stajalište da su mogući razgovori s hrvatskom stranom samo o provedbi implementacije pri konkretnom određivanju granice na terenu, uz uvažavanje stvarnih životnih okolnosti, a zakoni koje je vlada donijela glede provedbe arbitražne presude počet će važiti kad vlada donese odluku o kartografskom prikazu stanja i kad se to stanje uvrsti u katastar.