OPET LJUBLJANSKA BANKA

Slovenci traže daljnji monitoring Hrvatske

18.04.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Slovenski zastupnici u Europskom parlamentu optužili su Hrvatsku da nastavkom sudskih procesa protiv Ljubljanske banke već krši potpisani memorandum o Ljubljanskoj banci, i to odmah nakon što je Slovenija ratificirala hrvatski pristupni ugovor

Zastupnica stranke Janeza Janše u Europskom parlamentu Romana Jordan učinila je to na plenarnom zasjedanju Europarlamenta u Strasbourgu, dok su Tanja Fajon i Jelko Kacin, koji pripadaju skupinama socijalista i liberala, Hrvatsku prozvali na konferenciji za novinare u Ljubljani uoči ovotjednog plenarnog zasjedanja EU parlamenta. 'Sada je jasno da hrvatska Vlada ne poštuje dogovore', poručila je Fajon, javlja Glas Istre. Naime, slovenski zastupnici upozoravaju na činjenicu da je novo ročište zakazano za 9. svibnja.

Tanja Fajon smatra da je odluka o zamrzavanju tužbi 'upitna', dok je njezin kolega Kacin izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića iz Mokrica da mu još uvijek nije jasno što se točno dogodilo i zašto se sve to dogodilo proglasio 'najgorom mogućom porukom koju je mogao poslati', zbog čega 'nikoga ne bi trebalo iznenaditi kada bi države članice EU-a ponovno počele razmišljati o tome treba li Hrvatska i po ulasku u EU nastavak nadzora'. 'Takve izjave daju razloga da se to dogodi', priprijetio je Kacin.

Slovenija će 'apsolutno ustrajati' na poštivanju dogovora o rješavanju problema prenesene devizne štednje u sklopu sukcesijskih pregovora, objavio je jučer i državni tajnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Božo Cerar u povodu zadnjeg ročišta protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudom. Slovenija očekuje da Hrvatska postupke protiv Ljubljanske banke stavi u mirovanje, objasnio je Cerar. 'Kako će to Hrvatska u svom unutarnjem redu provesti, njezina je stvar', dodao je.