putovalo 989.000 stanovnika

Slovenci se vratili turističkim putovanjima, jedno im je odredište najpopularnije

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.12.2022 14:11
  • Objavljeno 16.12.2022 u 14:11
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Ovog je ljeta više od polovice slovenskog stanovništva putovalo privatno te je tijekom godišnjih odmora ostvareno oko 2,3 milijuna turističkih putovanja, od čega većina u inozemstvu, a najpopularnije odredište bila je Hrvatska

Ovo je prvi put od epidemije covida-19 da je omjer putovanja u zemlji i inozemstvu preokrenut, navodi agencija STA.

U trećem tromjesečju ove godine najmanje jedno turističko putovanje, privatno i/ili poslovno, ostvarilo je 57 posto stanovništva Slovenije s najmanje 15 godina. Većinom su to bila privatna putovanja, a tako je putovalo 989.000 stanovnika Slovenije (56 posto). Među onima koji su bili na turističkom putovanju, 10 posto je putovalo poslovno.

Najveći udio sudionika turističkih putovanja činili su zaposleni (67 posto), a zatim umirovljenici (18 posto), pokazuju podaci slovenskog Državnog zavoda za statistiku.

Većina turističkih putovanja, 64 posto, ostvarena je u inozemstvu. Gotovo sva putovanja bila su privatnog karaktera, a povećan je i broj putovanja u inozemstvo u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Hrvatska je i ove godine najpopularnije inozemno odredište za koje se odlučilo 70 posto domaćih turista na privatnim putovanjima.

Stanovnici Slovenije tijekom ljetnih mjeseci ukupno su ostvarili više od 13 milijuna noćenja. Od toga oko 2,6 milijuna nastalo je u domovini, a nešto više od 10,7 milijuna u inozemstvu. U razdoblju promatranja pojedinačna privatna putovanja uključivala su prosječno šest noćenja. Privatno putovanje u Sloveniji u prosjeku je trajalo 3,2 noćenja, a u inozemstvu 7,6 noćenja.

Slovenski turisti na putovanjima u inozemstvo uglavnom su boravili u iznajmljenim smještajnim objektima, dok su u Sloveniji boravili u neiznajmljenim.

Devet posto stanovništva otišlo je na jednodnevni izlet u inozemstvo. Među zemljama odredišta jednodnevnih turističkih posjeta dominirale su susjedna Hrvatska (46 posto) i Italija (33 posto).

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!