na trogodišnje razdoblje

Slovenija će uvoziti plin iz Alžira

15.11.2022 u 20:32

Bionic
Reading

Alžirska državna kompanija Sonatrach priopćila je u utorak da je sa slovenskom tvrtkom Geoplinom potpisala ugovor o dopremi plina na trogodišnje razdoblje, počevši od siječnja 2023.

Plin će se dopremati plinovodom TransMedom koji Alžir povezuje s Italijom preko Tunisa.

"Ovim ugovorom Sonatrach će, s jedne strane, osvojiti dio slovenskog tržišta koje je od 1992. do 2012. opskrbljivao prirodnim plinom kroz plinovod Enrico Mattei (drugo ime za Transmed), a s druge, pomoći da se zadovolji potražnja za prirodnim plinom na europskom tržištu", ističe Sonatrach u priopćenju.

"Ugovor koji je potpisan danas, a plod je uspješnih pregovora dviju kompanija, svjedoči o njihovoj izvrsnoj suradnji i o zajedničkoj spremnosti na dugoročno jačanje veza", navodi se u priopćenju u kojemu se ne kaže ništa o količinama plina.

Slovenski mediji pišu da je ugovorena količina 300 milijuna kubičnih metara plina na godinu, a dopremat će se putem Transmeda, kojega je kapacitet 33 milijarde m3 na godinu.

Ugovor je potpisan u prigodi posjeta slovenske ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon Alžiru, gdje ju je u utorak primio alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune.

"Ugovor ujedno snaži ulogu Alžira kao pouzdanog dugoročnog dobavljača plina na europsko tržište", dodaje alžirska grupacija.

Alžir je najveći afrički izvoznik prirodnog plina i sedmi u svijetu.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu niz europskih zemalja se okrenuo Alžiru želeći smanjiti ovisnost o ruskom plinu.