bernard kaić ZA TPORTAL

Slovenija prijavljuje deset puta više zaraženih covidom nego Hrvatska, glavni hrvatski epidemiolog objašnjava u čemu je kvaka

13.12.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Dok je u Hrvatskoj jučer na 536 testova zabilježeno 38 pozitivnih slučajeva, u upola manjoj Sloveniji na 10.355 antigenskih i 933 PCR testa potvrđene su čak 3044 zaraze koronavirusom. Zašto su razlike u broju novooboljelih u dvije susjedne zemlje toliko velike, pitali smo glavnog epidemiologa Bernarda Kaića, voditelja Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)

'Ne bih rekao da se u Sloveniji puno više testira nego kod nas ni da imaju deset puta više novooboljelih nego mi', komentirao je za tportal te brojeve dr.sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, dodajući da se ne mogu uspoređivati brojevi testiranih i pozitivnih tijekom nedjelje u Hrvatskoj s onima od ponedjeljka u Sloveniji.

'To nije za usporedbu jer se nedjeljom svugdje manje testira nego ponedjeljkom', dodao je glavni hrvatski epidemiolog i napomenuo da Slovenija prikazuje puno veći broj testiranih i pozitivnih nego Hrvatska te uputio na službene stranice slovenskog praćenja osoba zaraženih covidom.

'U Sloveniji su se u nedjelju testirale 933 osobe (od toga 142 pozitivno - 15,2 posto pozitivno) PCR testom i 10.355 osoba brzim antigenskim testom (od toga 2896 pozitivno). U Hrvatskoj se u nedjelju testiralo 2567 osoba PCR testom i 313 (12,2 posto) je pozitivno', iznosi Kaić. Epidemiolog dalje objašnjava da, ako se usporede samo PCR testovi, broj testiranja po stanovniku sličan je kao u Sloveniji, kao i udio pozitivnih među testiranima (kod nas 12,2 posto, a kod njih 15,5 posto).

  • +9
Cijepljenje protiv covida-19 Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

'Nemamo dobre podatke o broju testiranih i pozitivnih na brzom antigenskom testu pa ih niti ne objavljujemo. Zato se naši službeni brojevi dnevno testiranih i pozitivnih ne mogu uspoređivati s ukupnim dnevno testiranima i pozitivnima u Sloveniji jer oni uključuju brze testove, ali mi ne', ističe Kaić te zaključuje: 'Međutim, kad se uspoređuje ono što se može uspoređivati, samo PCR testiranje, brojevi testiranih i pozitivnih su vrlo slični prema broju stanovnika.'