ZAKON JE JASAN

Slovenci provlače žicu kroz vašu zemlju? Režite ju!

15.12.2015 u 12:30

Bionic
Reading

Nakon što je susjedna Slovenija, unatoč učestalim hrvatskim upozorenjima, na najmanje sedam privatnih posjeda koji se, prema katastarskim česticama, nalaze na teritoriju Republike Hrvatske postavila bodljikavu žicu, pravni stručnjaci smatraju da vlasnici posjeda bez ikakvih kazneno-pravnih sankcija mogu ukloniti takvu ogradu

Veljko Miljević, odvjetnik i jedan od naših najupućenijih stručnjaka za kazneno pravo, kazao je za tportal da vlasnik zemljišta na kojem je bez njegovog odobrenja postavljena ograda bez ikakvog straha od posljedica ima pravo ukloniti takvu prepreku.

Odvjetnik Miljević podsjeća da je pravo vlasništva stvarno pravo na određenoj stvari koje ovlašćuje svoga nositelja da s tom stvari i koristima od nje čini što ga je volja te da svakog drugog od toga isključi, ako to nije protivno tuđim pravima ni zakonskim ograničenjima.
 
‘U smislu ovoga određenja prava vlasništva vlasnik ima, među ostalim, pravo posjedovanja, uporabe, korištenja i raspolaganja svojom stvari, pa samim time i maknuti predmete za koje utemeljeno smatra da su postavljeni na njegovom posjedu’, kazao je Miljević, ponovivši još jednom da time vlasnik posjeda bez sankcioniranja može ukloniti žicu koja je postavljena na njegovom posjedu ili vlasništvu.

Pravni stručnjak napominje da je posjed faktičko stanje zaštićeno pravom, odnosno faktička vlast na stvari koju štiti zakon. ‘Kod svih stvarnopravnih odnosa, uz odnose među ljudima s obzirom na stvari, postoji i fizički odnos čovjeka i same stvari, odnosno faktički odnos. Važno je da posjed nije pravo, već činjenica. Razlika između posjeda ili vlasništva jest ta da je posjed pravna činjenica, odnosno pretpostavka pojedinih stvarnih prava, dok je vlasništvo jedno od stvarnih prava’, ističe Miljević.