TRAŽE OPOZIV ZAKONA

Slovenci pokreću referendum protiv izjednačavanja prava istospolnih parova

10.03.2015 u 11:46

Bionic
Reading

Slovenska konzervativna udruga koja se protivi izjednačavanju prava istospolnih i heteroseksualnih parova, uključivši i pravo na posvajanje djece, uspjela je u tjedan dana prikupiti više od 80.000 potpisa za održavanje referenduma na kojemu bi se građani izjašnjavali jesu li za ili protiv takvog zakonskog rješenja

Koalicija za djecu, udruga koja okuplja protivnike novog zakona o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima, objavila je u utorak da je prikupila 80.518 potpisa za održavanje referenduma na kojemu bi se birači izjašnjavali podupiru li ili ne zakon koji omogućava vjenčanja istospolnih parova kod matičara i dopušta im posvajanje djece, a obitelj definira kao životnu zajednicu dviju osoba bez obzira na spol. Udruga će potpise u utorak popodne uložiti u parlamentarnu proceduru.

Aktivnost udruge na održavanju takvog referenduma podržala je i Katolička crkva u Sloveniji. Izjavom su joj se protiv novog zakonskog rješenja pridružile i Srpska pravoslavna crkva te Islamska zajednica u Sloveniji, ali ne i Evangelička crkva, koja u državi ima 30-ak tisuća članova.

Potpisi za referendum prikupljeni su u rekordno kratkom vremenu. Da bi se raspisao referendum kojim se odlučuje o stupanju na snagu ili opozivu nekog zakonskog rješenja koji je parlament već prihvatio, u Sloveniji je potrebno u 35 dana prikupiti najmanje 40.000 potpisa.

Odobrenje za raspisivanje referenduma daje parlament, koji određuje i datum njegova održavanja.

Uvjeti za opoziv nekog zakona na referendumu u Sloveniji su prije dvije godine pooštreni, a može ga zabraniti i ustavni sud ukoliko ocijeni da bi mogao proizvesti protuustavne posljedice ili rezultirati kršenjem ustavnih prava neke zajednice.

Ukoliko referendum o novom zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima bude raspisan, zakon bi mogao biti opozvan pod uvjetom da se protiv njega izjasni većina građana koji izađu na referendum, ali i najmanje petina od ukupnog broja birača upisanih u biračke popise.