službena statistika

Slovenci po potrošnji nadgrobnih svijeća po glavi stanovnika odmah iza Hrvata i Poljaka

31.10.2018 u 20:33

Bionic
Reading

Slovenci godišnje na grobovima svojih najmilijih pripale 16 milijuna svijeća i lampaša, što je osam po glavi stanovnika, u čemu su ispred njih po službenoj statistici samo Hrvati i Poljaci, no otpadne svijeće velik su ekološki problem o kojemu se uvijek mnogo govori, osobito pred blagdan Svih svetih

U danima oko Svih svetih na grobljima se nađe oko 1200 tona otpadnih svijeća, a problem s kojim se susreću oni koji se bave njihovom preradom je velik iako je Slovenija jedina država u Europi koja područja zbrinjavanja otpadnog voska jedina ima regulirano državnom uredbom, navodi Slovenska tiskovna agencija STA.

Akumulacija velike količine otpadnih svijeća s grobova država sada namjerava riješiti posebnim interventnim zakonom kojim će se za odvoz otpadne ambalaže namijeniti 3,6 milijuna eura.

Državna revizija pokazala je lani da Slovenija na području zbrinjavanja i recikliranja otpadnih svijeća nije uspješna niti provodi mjere za smanjivanje njihove upotrebe, što bi bilo korisno s ekološkom i ekonomskog aspekta.

Sve više Slovenaca kupuje elektronske svijeće, ali je kod njih problematična reciklaža otpadne plastike, više su i ekološke takse, a tu je i problem baterija iz elektronskih svijeća koje također treba zbrinuti.

Direktor svjećarskog poduzeća Pax Janez Stele kaže da je za neučinkovito zbrinjavanje i recikliranje otpada s grobalja odgovorna i država, te da odgovarajuća državna agencija za okoliš još nije riješila molbe više poduzetnika koji su se prijavili za koncesiju prerade otpadnih svijeća.

  • +4
Duhovite svijeće Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njegovo poduzeće jedno je od samo pet koji su proizvodnjom svijeća lani premašili tri milijuna eura prihoda, a kaže da su sve popularnije svijeće na tekući vosak, koje su ekološki prikladnije i ekonomski isplativije jer se svijeća može upotrijebiti više puta, s time da se mijenja samo kartuša s tekućim voskom.

'Tekući vosak kao gorivo u svijećama mnogo je ekonomičniji od parafina, a i ljepše gori duže vremena i bez obzira na vremenske uvjete jer zbog svojih svojstava ne trpi zbog oscilacija temperature', kazao je Stele.