NOVI SASTANAK U UTORAK

Slovenci bez dogovora o Rehnovu prijedlogu

06.05.2009 u 18:27

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u srijedu poslije podne nakon dvosatnog sastanka s parlamentarnim strankama da su sugovornici vrlo približili stajališta, ali ne i u potpunosti uskladili primjedbe koje će Slovenija uputiti europskom povjereniku za proširenje Olliju Rehnu, te najavio novi sastanak za idući tjedan

LJUBLJANA - "Zadovoljan sam sastankom koji je bio konstruktivan i vrlo smo se približili suglasnosti o količini i sadržaju primjedaba koje ćemo poslati povjereniku Rehnu", rekao je Pahor te najavio da će se novi sastanak u istom sastavu održati u utorak idućeg tjedna u 15 sati.

To znači da o odgovoru Rehnu u četvrtak neće odlučivati vlada niti će o tome raspravljati parlamentarni odbor u petak.

"Za dodatne konzultacije odlučili smo se zato jer smo bili vrlo blizu suglasnosti o tome koje su dopune na sadašnji Rehnov prijedlog potrebne. Potrebno nam je još nekoliko dana da promislimo neke stvari i riješimo neke dileme, ali postoji mogućnost da naše primjedbe dostavimo idućeg tjedna", pojasnio je Pahor na konferenciji za novinare nakon sastanka, dodajući da će Slovenija dostaviti Rehnu sve one primjedbe koje su "važne za vitalne interese Slovenije". Dodao je da se postojeći Rehnov prijedlog "može popraviti" i da je je to važno "ako Europska komisija želi da Rehnov proces uspije".

Pahor je izrazio uvjerenje da je među slovenskim strankama moguće postići konsenzus o "obujmu primjedaba", kako bi se one Rehnu uputile već idućeg tjedna.

Potvrdio je da slovenska strana Rehnov prijedlog ne shvaća kao rješenje "uzmi ili ostavi" te istaknuo da proces treba nastaviti tako da prijedlog zadovolji interese obiju strana. Slovenija, smatra Pahor, ima vremena i pravo da "uzme potrebno vrijeme" i "riješi neke dileme" oko sadašnjeg prijedloga.

Odgovarajući na pitanja je li riječ o zadnjem Rehnovu prijedlogu koji je mišljen kao prijedlog koji treba uzeti ili ostaviti, Pahor je rekao da bi "to bilo neobično" ako se želi da proces uspije i da ponuđeni prijedlog Slovenija shvaća kao "nacrt" na koji su moguće dopune i da želi učiniti sve kako bi zaštitila svoje interese.

Novinarima je predsjednik slovenske vlade sadašnju Rehnovu inicijativu usporedio sa "parafiranim sporazumom" Drnovšek-Račan, dodavši da je riječ o "drugom velikom pokušaju da se riješi otvoreno pitanje granice", za što je potrebno vrijeme i promišljanje jer uvijek "postoji mogućnost neuspjeha" kad se donosi politička odluka da se takav problem riješi.

"Mislim da posupamo oprezno i racionalno, te sa potrebnom samosvješću", rekao je Pahor u svezi s načinom na koji u slovenskoj politici nastoji postići konsenzus o Rehnovu prijedlogu.

Odgovarajući na pitanje o svom susretu s premijerom Sanaderom koji se nakon odgode najavljivao za idući tjedan, Pahor je sugerirao da je potrebno pričekati dok se ne razjasne pozicije dviju strana o Rehnovu prijedlogu.

"Želio bih da naš idući susret donese korak naprijed, nešto dobro i svježe, te da bude pozitivna poruka", pojasnio je.

Odgovarajući na pitanja vezana na kašnjenje slovenskog odgovora Rehnu u odnosu na hrvatski pozitivni odgovor, Pahor je rekao da je i Hrvatska na prvi Rehnov prijedlog za odgovor trebala tri tjedna. Prema njegovim riječima, Hrvatska je bila ta koja je "prejudicirala granicu" tijekom pristupnih pregovora s EU-om i tako stvorila sadašnju situaciju.

"Izvorni je problem u tome što je Hrvatska prejudicirala granicu i to ne smijemo smetnuti s uma", rekao je Pahor.

Dodao je da očekuje da će će Rehnov prijedlog biti usklađen i da će odgovarati objema stranama, kako bi moglo doći do sporazuma o arbitraži koji odgovara objema stranama.

"U tom će smislu biti i naše dopune, a onda ćemo vidjeti odgovara li odgovor Europske komisije Sloveniji.

Dodao je da Slovenija od samog početka pozdravlja uključivanje Europske komisije u rješavanje graničnog pitanja te da obje strane trebaju odlučiti je li predloženo ono što je za njih prihvatljivo.

"Europska komisija na kraju će izaći s novim prijedlogom, tako barem pretpostavljam", rekao je Pahor glede nastojanja da se u konačni tekst sporazuma o arbitraži uključe i slovenska stajališta i primjedbe.