SVE IZGLEDNIJI KANDIDAT

Slovenac Janez Lenarčič novi povjerenik za proširenje EU?

08.08.2019 u 13:45

Bionic
Reading

Novi povjerenik za proširenje Europske unije mogao bi biti slovenski diplomat Janez Lenarčič, stalni predstavnik Slovenije pri EU, pišu banjolučke Nezavisne novine pozivajući se na neimenovane visoke izvore u Bruxellesu

Kako se ističe, odluka još nije donesena i još uvijek nije jasno ni na koji način će portfelj proširenja biti definiran, iako se Lenarčič sve češće spominje u briselskim krugovima kao mogući kandidat na toj funkciji.

Slovenski pravnik i diplomat, kojeg je slovenska vlada sredinom srpnja potvrdila kao svog kandidata za člana Europske komisije, ne isključuje mogućnost da mu se, bude li potvrđen, povjeri resor za proširenje Europske unije.

Slovenski premijer Marjan Šarec iznio je još ranije želju, obzirom na regionalnu poziciju Slovenije, da Povjerenstvo za proširenje EU vodi upravo Lenarčič.

'Proširenje se ne odnosi samo na stvarno pridruživanje nove članice, čega u idućem mandatu vjerojatno neće niti biti. Riječ je o mnogo širem procesu upravljanja između EU i država zapadnog Balkana i Turske. To je za Sloveniju od izuzetne važnosti jer se radi o našem susjedstvu, a taj resor sada obuhvaća i odnose s južnim i istočnim europskim susjedstvom', rekao je Šarec.

Pojedini analitičari ističu kako nije nemoguće da Ljubljana dobije spomenuti resor zbog zaoštrenih odnosa s Hrvatskom oko graničnih pitanja i arbitraže. Pritom ističu kako je Slovenija, koja je hrvatsko članstvo u EU uvjetovala razrješenjem graničnog pitanja, narušila svoju poziciju neutralne posrednice na području europskog jugoistoka.

'Kako je Hrvatska već članica EU i više nije u tom portfelju, a Slovenija sa svim drugim državama u toj regiji ima odlične odnose, ne vidim ozbiljnih razloga zašto bi taj resor za Sloveniju bio nedostižan', ocijenio je ranije Lenarčič. Pritom je dodao kako 'niti jedan resor nije loš' te kako se na 'svakom području rada u Komisiji može napraviti mnogo dobroga za Europu, a samim time i za Sloveniju'.

Kao neke od drugih područja od slovenskog interesa naveo je okoliš, znanost te istraživanje i regionalnu politiku, digitalnu ekonomiju i područje međunarodne suradnje.

Lenarčič je uvjeren da Slovenija kao jedna od manjih članica EU iz srednje i istočne Europe zaslužuje primjeren resor i stoga što kompromisni dogovor o raspodjeli vodećih funkcija u institucijama EU 'nije zemljopisno i demografski uravnotežen' pa bi se manjim članicama to trebalo kompenzirati pri raspodjeli resora u budućoj Europskoj komisiji.

Neimenovani izbor je za Nezavisne novine kazao kako je gotovo izvjesno da će idući povjerenik za proširenje doći iz susjedstva zapadnog Balkana, obzirom da su posljednja dva bila iz Slovačke i Austrije. Pritom je dodao kako će konačni smjer odrediti Ursula von der Leyen koja dužnost predsjednice Europske komisije preuzima 1. studenog.

Ona se sredinom tjedna sastala s Lenarčičem kako bi s njim razgovarala o mogućoj poziciji unutar Europske komisije, ali se još uvijek ne očekuje da bivša njemačka ministrica obrane otkrije sve karte, zaključuju Nezavisne novine.