ZGUSNUT RASPORED

Slovački predsjednik parlamenta kod Plenkovića i Milanovića, podržava put Hrvatske prema Schengenu i eurozoni

16.11.2021 u 12:41

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je na sastanku s predsjednikom slovačkog Nacionalnog vijeća Borisom Kollarom zahvalio na čvrstoj potpori Bratislave hrvatskom članstvu u eurozoni i schengenskom prostoru

Plenković i Kollar naglasili su kako su Hrvatska i Slovačka „dvije bliske saveznice i prijateljske države koje izvrsno surađuju u okviru EU-a i NATO-a“, stoji u priopćenju vlade. Predsjednik slovačkog parlamenta, i sam poduzetnik, naglasio je spremnost slovačkih gospodarstvenika na daljnja ulaganja u Hrvatsku.

Plenković je s Kollarom razmijenio mišljenja o situaciji na jugoistoku Europe, posebno u Bosni i Hercegovini, kao i o procesu proširenja EU-a. Premijer je zahvalio Slovačkoj na čvrstoj potpori Hrvatskoj u pristupanju schengenskom prostoru i europodručju, stoji u priopćenju.

Kollar, slovački poduzetnik, osnovao je konzervativnu stranku „Mi smo obitelj“, a BBC piše kako mu to ime stranke pristaje jer ima ukupno jedanaestero djece s deset različitih žena.

Njegova konzervativna stranka u Europskom parlamentu pripada desnom, euroskeptičnom savezu Identitet i demokracija.

Milanović sa šefom slovačkog parlamenta o BiH i manjinama

Predsjednik Zoran Milanović u utorak je sa slovačkim predsjednikom parlamenta Borisom Kollarom razgovarao o bilateralnim odnosima, manjinama i situaciji na jugoistoku Europe.

Milanović i predsjednik slovačkog Nacionalnog vijeća odnose dviju država smatraju odličnima, kao i položaje hrvatske manjine u Slovačkoj i slovačke manjine u Hrvatskoj, priopćeno je iz ureda predsjednika.

U to se u lipnju ove godine Milanović uvjerio i osobno, kad je posjetio Muzej hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu, gradiću u blizini Bratislave. U Slovačkoj danas živi oko 1,2 tisuće pripadnika hrvatske manjine.

Na sastanku u Zagrebu razmijenjena su mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi, pri čemu je Milanović izvijestio Kollara o hrvatskim stavovima o situaciji u Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju.

Kollar se u ponedjeljak sastao s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem.