DRAMA U BRATISLAVI

Slovačka ruši spas eurozone?

11.10.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Slovačka je posljednja zemlja eurozone koja treba u parlamentu podržati stvaranje fonda za spas eura (EFSF). No kako se bliži rasprava u parlamentu, postaje sve jasnije da stvari neće ići glatko. Premijerka Iveta Radicova je povezala glasanje o EFSF-u s povjerenjem vladi, što najbolje svjedoči o tome koliko je situacija dramatična

EFSF je već prošao, manje ili više napeto, kroz šesnaest europskih parlamenata. Malta ga je predzadnja odobrila, i ostala je još samo Slovačka. No ono što nitko nije očekivao jest da se glasanje u slovačkom parlamentu pretvori u političku dramu, mnogo veću nego što je doživljavala Angela Merkel kada se o EFSF-u glasalo u Bundestagu.

Kako stvari sada stoje, postoje opasno realne šanse da EFSF ne dobije dovoljnu podršku u slovačkom parlamentu, što bi ujedno značilo pad aktualne vlade premijerke Ivete Radicove. Naime, Radicova je glasanje o EFSF-u povezala s povjerenjem vladi da bi natjerala manjeg koalicijskog partnera, neoliberalni SaS, da glasa 'za'.

Stvari su se zakomplicirale proteklih dana, nakon što je predsjednik SaS-a Richard Sulik izjavio da njegova stranka ne može podržati EFSF u predloženom obliku. Sulik je od Radicove zatražio da Slovačka bude izuzeta u participiranju u trenutnom fondu za spas eura koji bi EFSF trebao naslijediti 2013. Slovačka premijerka je pak Suliku, koji je predsjednik parlamenta, odgovorila da ostale europske zemlje to nikad ne bi prihvatile, što je istina.

Tako su se dvije ključne stranke vladajuće koalicije dovele u pat-poziciju. Premijerka Radicova je pokušala presjeći problem time što je glasanje o EFSF-u povezala s povjerenjem vladi, što je izazvalo najavu Sulikove neoliberalne stranke da će bojkotirati parlamentarnu raspravu i glasanje! Svi mediji špekuliraju da će danas u slovačkom parlamentu biti dugotrajna i vatrena debata, u čiji konačni ishod nitko nije pretjerano siguran. Najveća opozicijska stranka, socijaldemokrati bivšeg premijera Roberta Ficoa, principijelno su za spas eura, ali su najavili da će u parlamentu glasati za EFSF jedino ako premijerka Radicova prethodno 'prizna nesposobnost svoje vlade' te oslobodi put prema prijevremenim izborima.

Ukoliko bi Slovačka odbila osnivanje EFSF-a, to bi cijelu Europsku uniju - u najboljem slučaju kratkotrajno - bacilo u politički i ekonomski kaos, koji bi financijska tržišta sigurno iskoristila za još beskrupuloznije špekulacije protiv nestabilnih država eurozone. Ipak, s obzirom na slovačke zakone, moguće današnje odbijanje EFSF-a ne bi moralo značiti kraj, jer je moguće i drugi put glasati u pitanjima međunarodnih ugovora. Problem je što ima sve manje vremena za spas eura, pa je teško reći hoće li vladajuća većina u Slovačkoj do samita EU-a, zakazanog za 23. listopada, uspjeti razriješiti svoje suprotstavljene stavove oko EFSF-a.