na strani italije

Slovačka povukla priznanje samoproglašenog venezuelskog predsjednika Guaida

06.02.2019 u 20:50

Bionic
Reading

Slovačka je u srijedu povukla priznanje oporbenog vođe Juana Guaidoa kao privremenog predsjednika Venezuele, pridruživši se skupini zemalja s Italijom na čelu koje su prekinuli koordiniranu akciju Europske unije i Sjedinjenih Država za priznavanje Guaida

Oko 20 zemalja članica EU-a, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Španjolsku i Hrvatsku priključili su se SAD-u u priznavanju Guaida i pritisku na socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura da sazove nove izbore.

Slovačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je prošlog tjedna da vidi Guaida kao jedinog zakonitog predstavnika venezuelske Narodne skupštine i venzuelskog naroda te je pozvalo na nove izbore.

No, ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak nije uspio dobiti potporu dva koalicijska partnera na sastanku vlade u srijedu.

Čelnik vladajuće lijeve stranke Smer, Robert Fico kaže kako situaciju u Venezueli vidi kao pokušaj uništavanja sadašnje i postavljanje nove marionetske vlade.

"Slovačka treba djelovati u skladu s načelima međunarodnog prava", istaknuo je Fico.

Jedan od koalicijskih partnera, Slovačka narodna stranka (SNS) također je rekla kako Slovačka treba ostati neutralna, dok je etnička mađarska stranka Most-Hid podržala stav EU-a.

Italija je u ponedjeljak blokirala zajednički stav EU-a o priznavanju Guaida kao privremenog predsjednika.